Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Άνεμος ακροδεξιάς σε Ιταλία και Γερμανία

Άνεμος ακροδεξιάς σε Ιταλία και Γερμανία
Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα - Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μετά τη Γερμανία η ακροδεξιά (που έτσι κι αλλιώς συγκυβερνά) ανεβαίνει περισσότερο και στην Ιταλία. Η Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις.

Οι δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδες στην Ιταλία έδειξαν ότι η Λέγκα του Σαλβίνι βρίσκεται μπροστά από τον κυβερνητικό της εταίρο, το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S). Την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της και στη Γερμανία, με το AfD να ρίχνει από τη δεύτερη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στην Ιταλία, το ινστιτούτο SWG εμφανίζει τη Λέγκα με ποσοστό 32,2% έναντι 28,3% για το M5S, ενώ το ινστιτούτο Lorien δίνει ποσοστό 31,7% στη Λέγκα και 26,8% στο M5S.

Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου το Κίνημα 5 Αστέρων συγκέντρωσε το 32% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 17,4% της Λέγκα.

Η δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με τον επικεφαλής του Σαλβίνι να είναι πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης και τα social media προάγοντας μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της ΕΕ.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 16 και 17% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στη Γερμανία, το AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) είναι δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 17%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,5%, με την Αριστερά και τους Φιλελεύθερους (FDP) να κερδίζουν από 9,5% της προτίμησης.

«Η θέση του SPD ως δεύτερης πολιτικής δύναμης στη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο», δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ και εκτιμά ότι «όσο συγκυβερνούν η Χριστιανική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τόσο πιο απίθανο θα γίνεται να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις