Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ανένδοτος Apple – Κομισιόν για το πρόστιμο “μαμούθ”

Ανένδοτος Apple – Κομισιόν για το πρόστιμο “μαμούθ”

Ο Τιμ Κουκ πέρασε στην αντεπίθεση και χαρακτήρισε “πολιτικά σκ@τα” την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ στην Apple αλλά και η Επιτροπή δεν έμεινε με “σταυρωμένα τα χέρια”. Ένας ανένδοτος πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων σε πλήρη εξέλιξη, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αποτύπωση της σχέσης ΗΠΑ – Ε.Ε. για τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP).

Η Επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως η εντολή να πληρώσει η Apple τους φόρους που οφείλει στην Ιρλανδία (η οποία όμως δεν τους… θέλει) δεν είναι μια πολιτική απόφαση αλλά βασίζεται σε γεγονότα και στοιχεία που έδωσε η ίδια η εταιρία.

“Όχι δεν την δέχομαι. Πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται στα γεγονότα της υπόθεσης”, είπε η κοινοτική εκπρόσωπος όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε αν δέχεται τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple. Πρόσθεσε πως οι υπολογισμοί για τους φόρους που οφείλει η Apple στην Ιρλανδία βασίζονται σε στοιχεία που δόθηκαν από την ίδια την Apple και σε γεγονότα τα οποία παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια ακροάσεων για φορολογικές υποθέσεις της Apple στις ΗΠΑ.

Αποκάλυψε δε ότι θα συναντηθεί μέσα τον Σεπτέμβριο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν περαιτέρω τη φορολογική υπόθεση της Apple. Ο Αμερικανός υπουργός, πάντως, έχει δημόσια εκφράσει την αντίθεσή του με την απόφαση της Κομισιόν, όπως άλλωστε και ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια ώρα, και η Γαλλία μέσω δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τάσσεται υπέρ της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να διατάξει την Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε φόρους. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αντιμετώπισε ως αφύσικη κρατική βοήθεια … η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της”, είπε και πρόσθεσε πως “είναι φυσικό να βάλει την Apple να πληρώσει κανονικούς φόρους”.

Στη Γερμανία, πάλι, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και μέλος του κόμματος CSU (αδελφού του CDU της Μέρκελ) Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της Apple και κατά της Κομισιόν κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung για υπερβολικές απαιτήσεις.

Η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ - Φωτογραφία Reuters

“Οι υπερβολικές απαιτήσεις σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP) θα έχουν υπέρμετρα αρνητικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις. Χρειαζόμαστε θεμιτούς κανόνες για τη φορολογία, αλλά όχι εμπορικό πόλεμο” επεσήμανε. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής αναδρομικών φόρων στη γερμανική Apple, η οποία έχει την έδρα της στο Μόναχο.

Αυτή όμως είναι μια από τις απόψεις που επικρατούν στη Γερμανία για το θέμα. Γιατί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών να εφαρμόσει και στη Γερμανία την απόφαση της Κομισιόν για την αναδρομική καταβολή φόρων από την Apple.

“Είναι καθήκον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα και στη Γερμανία”, δήλωσε στην Saarbrücker Zeitung. “Εάν είναι δυνατόν να φέρει στη Γερμανία ένα μέρος των αναδρομικών φόρων που οφείλει η Apple, τότε πρέπει να κινήσουμε όλους τους νομικούς Θεούς και δαίμονες. Η περίπτωση της Apple διδάσκει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ελάχιστη φορολόγηση”, πρόσθεσε.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) ζητά επίσης σκληρότερη στάση απέναντι σε απαλλακτικές φορολογικές συμφωνίες. “Εάν μια εταιρεία με κέρδη δισεκατομμυρίων πληρώνει ψίχουλα για φόρους είναι απαράδεκτο. Η απόφαση της Κομισιόν επί του θέματος είναι ορθή και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να την υποστηρίξει”, σχολίασε σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κλάους Ερνστ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε