Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανένδοτος ο Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα – “Να κοιτούν τις δικές τους πράξεις”

Ανένδοτος ο Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα – “Να κοιτούν τις δικές τους πράξεις”

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν τις δικές τους ενέργειες, αν θέλουν τον επαναπατρισμό του Αμερικανού” δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται ότι βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα “εγκέφαλος” του πραξικοπήματος και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καλέσει στον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον.

“Επίθεση” και στην Αυστρία

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

“Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί” είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία “θα πληρώσουν το τίμημα”.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει προετοιμαστεί μια συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με “10-11.000 ανθρώπους στο εξωτερικό”, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Εκτός από την Αυστρία, και η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις