Κόσμος

“Ανεβαίνουν” με τη νέα αρχηγό οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες

Ενισχύουν τα ποσοστά τους οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή της Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ στην ηγεσία του κόμματος στην θέση της Άγκελα Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, η δημόσια παρέμβαση του προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της υποψηφιότητας του Φρίντριχ Μερτς, φαίνεται ότι του στοιχίζει σε δημοτικότητα.

Σύμφωνα με το “Πολιτικό Βαρόμετρο” του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει ποσοστό 30% (+3), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 16% (+1), όσο και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) (-1). Οι Πράσινοι παραμένουν στην δεύτερη θέση με 19% (-3), η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 9% και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 7% (-1).

Επισημαίνεται ότι με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και Πρασίνων.

Γερμανοί στηρίζουν την αντι – Μέρκελ

Σε ό,τι αφορά την εκλογή της Κραμπ – Καρενμπάουερ, φαίνεται ότι η αποδοχή της στην γερμανική κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους του CDU, είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κέρδισε με μόλις 35 ψήφους διαφορά από τον Φρίντριχ Μερτς.

Η δημοσκόπηση του ZDF αποτυπώνει ότι το 55% των Γερμανών θεωρεί σωστή για το CDU την εκλογή της, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει το 72% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

Αντίθετη άποψη έχει το 28% και το 17% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το CDU είναι διχασμένο στα σημαντικά ζητήματα, ενώ το 53% δεν περιμένει να αλλάξουν πολλά με τη νέα ηγεσία.

Στην ερώτηση εάν η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ θα μπορούσε να γίνει καγκελάριος, το 38% την θεωρεί κατάλληλη, αλλά το 41% όχι.

Ακόμη όμως και μεταξύ των υποστηρικτών του CDU, το 54% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αναλάβει την καγκελαρία, αλλά το 29% έχει αντίθετη άποψη. Το 68% πάντως τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της θητείας από την Άγκελα Μέρκελ.

Στην κατάταξη των σημαντικότερων Γερμανών πολιτικών με βάση την δημοτικότητα, ο Βόλφγκανφγκ Σόιμπλε παραμένει δημοφιλέστερος, σημειώνεται ωστόσο σημαντική πτώση των ποσοστών του και ισοψηφεί πλέον με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τη νέα αρχηγό του CDU, οι οποίες ενισχύονται.

Πτώση καταγράφουν, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, όσο και η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες, ενώ τελευταίος στην κατάταξη παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φειδίας Παναγιώτου πάει στη Ρωσία την Ημέρα της Νίκης του Βλαντιμίρ Πούτιν
«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ζυγίσουν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν πώς οι πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν τις προσπάθειές μας» είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα
Ο Φειδίας Παναγιώτου 5
Επιστολή σε Τραμπ από μέλη του Κογκρέσου: Ο Ερντογάν για χρόνια απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα και το Ισραήλ
Με την επιστολή, οι νομοθέτες εγείρουν μια σειρά από καίρια ζητήματα, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να τα θέσει στην περίπτωση που πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2