weather-icon °C AΘΗΝΑ

Άνγκελα Μέρκελ: Τα 20 λεπτά του τρόμου στον αέρα

Άνγκελα Μέρκελ: Τα 20 λεπτά του τρόμου στον αέρα

Ένα πραγματικό θρίλερ στον αέρα έζησε η Άνγκελα Μέρκελ, που είδε το κυβερνητικό αεροσκάφος «Konrad Adenauer» που θα τη μετέφερε στην Αργεντινή για τη Σύνοδο της G20 να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Κολονία. Το πρόβλημα που καθήλωσε το αεροπλάνο της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται πως ήταν πιο σοβαρό απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Και δεν ήταν το μοναδικό που αντιμετώπισε η Μέρκελ στην… περιπέτεια που έζησε.

Ο κυβερνήτης του κυβερνητικού αεροσκάφους ενημέρωσε τους επιβάτες του περίπου στις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) ότι θα έστρεφε το Airbus στην Κολονία διότι τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε διακοπή λειτουργίας πολλών ηλεκτρικών συστημάτων. «Μην έχετε καμιά ανησυχία, θα προσγειωθούμε με απόλυτη ασφάλεια στην Κολονία», διαβεβαίωσε. Επέλεξε να κατευθυνθεί στην Κολονία γιατί εκεί βρίσκεται η βάση του και το μόνο αεροσκάφος αντικατάστασης.

Η τεχνική βλάβη στο αεροπλάνο της Άνγκελα Μέρκελ ήταν τελικά πιο σοβαρή απ’ ό,τι θεωρήθηκε αρχικά. Σύμφωνα με το Spiegel, ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο πιλότος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600, ο οποίος αναφέρει ότι τα συστήματα επικοινωνίας ήταν εκτός λειτουργίας. Το θρίλερ ξεκίνησε 20 λεπτά μετά την απογείωση από το Βερολίνο.

Φωτογραφία EPA

Το Spiegel αναφέρει ότι βλάβη ήταν πιο δραματική από ό, τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα: μία ώρα μετά την απογείωση, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο Air Force A340. Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Την ώρα εκείνη, το αεροσκάφος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολονίας – Βόννης. Μια τέτοια βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, που εξασφαλίζεται από διάφορα συστήματα αντικατάστασης, είναι εξαιρετικά σπάνια. Μέχρι στιγμής, η αιτία της βλάβης δεν έχει προσδιοριστεί ανέφεραν κύκλοι της Bundeswehr.

Ο κωδικός έκτακτης ανάγκης 7600

Το σήμα έκτακτης ανάγκης από το αεροπλάνο της Μέρκελ εστάλη περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση από το Βερολίνο. Ο κυβερνήτης έστειλε τον κωδικό 7600 -έναν από τους τέσσερις ειδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς που μπορούν να μεταδοθούν μέσω αναμεταδότη, δηλαδή με ραδιοσήμα, από το πλήρωμα του πιλοτηρίου έως τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ο κωδικός 7500 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφέρει αεροπειρατεία αεροσκάφους χωρίς να το αναφέρει συγκεκριμένα στην ραδιοφωνική συχνότητα. Ο κώδικας 7600 από το Airbus, περιγράφεται συχνά από τους πιλότους ως “76 – χρειάζομαι ραδιόφωνο μου” ή “76 – δεν ακούω τίποτα”.

Έτσι είναι μια κλήση για βοήθεια από το πιλοτήριο ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής επαφή με την αεροπορική εταιρεία.

Φωτογραφία Reuters

Το δεύτερο πρόβλημα

Η τεχνική βλάβη που προκάλεσε την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Άνγκελα Μέρκελ στην Κολονία δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Όταν το A340 έφτασε στο αεροδρόμιο της Κολονίας, οι πιλότοι αντιμετώπισαν άλλη μια δυσκολία: το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή και μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Μοιραία, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Εξαιτίας αυτού, το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε – και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Η προσγείωση ήταν δύσκολη και απότομη, καθώς το αεροσκάφος είχε ακόμη στις δεξαμενές πολύ μεγάλη ποσότητα καυσίμων και οι χειριστές χρειάστηκε, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, να καταφύγουν στα φρένα του.

Όταν το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε στην Κολονία, το περίμεναν στο ταρμάκ οχήματα της πυροσβεστικής.

Φωτογραφία EPA

Δεν έβρισκαν αεροπλάνο για τη Μέρκελ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η συνολική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν ενημερώθηκε αμέσως μετά την βλάβη του ραδιοσυστήματος. Για αρκετές ώρες προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην ΕΕ.

Η Μέρκελ αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Στις πρώτες της δηλώσεις για το περιστατικό παραδέχτηκε πως τα πράγματα ήταν σοβαρά και εξήρε την ικανότητα των πιλότων του αεροπλάνου. “Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης“.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα (30.11.2018) το πρωί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες – αλλά θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20.

Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα του Airbus Α340

Για δέκα χρόνια, το Airbus Α340-30 της Lufthansa μετέφερε επιβάτες. Πριν από δυο χρόνια μετατράπηκε σε κυβερνητικό αεροσκάφος. Όμως, το αεροπλάνο Longbus με τον κωδικό 16 + 01 “Konrad Adenauer” έχει παρουσιάσει κι άλλες φορές βλάβη. Στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεν μπορούσε να επιστρέψει από συνάντηση του ΔΝΤ στο Μπαλί, γιατί τρωκτικά είχαν καταφάει τα ηλεκτρικά καλώδια του αεροσκάφους!

Ο μικρός στόλος των γερμανικών κυβερνητικών αεροσκαφών έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα τεχνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος A340-300 ονομάστηκε Konrad Adenauer προς τιμήν του πρώτου μεταπολεμικού καγκελάριου της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM