Κόσμος

Ανησυχεί η Πρόεδρος της Κομισιόν για το Brexit

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι "ανησυχεί πολύ" για το κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως τα τέλη του 2020 στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

“Ανησυχώ πολύ λόγω του λίγου χρόνου που διαθέτουμε”, σημειώνει στην γαλλική οικονομική εφημερίδα η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ένας από τους επείγοντες στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι να οριστούν με το Λονδίνο οι όροι της σχέσης του με την ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.

“Δεν αφορά μόνον τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, αλλά πολλά άλλα ζητήματα. Μου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά αν όλες οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο λίγο χρόνο”, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

“Πιστεύω ότι θα ήταν λογικό να κάνουμε έναν απολογισμό στα μέσα της χρονιάς και, αν είναι απαραίτητο, να συνεννοηθούμε για μια παράταση της μεταβατικής περιόδου”, πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συνεννόηση και η επικύρωση μιας σχέσης μετά το Brexit ως το τέλος του 2020 όπως ζητεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον “θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα φέρουμε εις πέρας όλα”.

Οι δύο πλευρές θα έχουν μόνον 11 μήνες για να διαπραγματευτούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Ο Τζόνσον, τα χέρια του οποίου λύθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία, αρνείται να ζητήσει μια παράταση για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πέραν του 2020.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα εξακολουθεί να είναι οι όροι της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Ο Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια “φιλόδοξη” εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί “χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον έλεγχο από τους δικούς μας νόμους και στενές και φιλικές σχέσεις”.

Στην συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέβλεψε από την πλευρά της ότι “αν θέλουν να επωφεληθούν από την ευημερία της ενιαίας αγοράς, να έχουν πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρια ούτε δασμούς, οφείλουμε όλοι να αποδεχθούμε τις κοινές αρχές και αξίες”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Όμηρος» του Ιράν τα Στενά του Ορμούζ: Τρία τα πλοία που χτυπήθηκαν σήμερα – Οι απειλές Τραμπ και ο βομβαρδισμός ιρανικών ναρκοθετικών πλοίων
Και στις τρεις περιπτώσεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή θύματα - Μέσω του πετρελαίου και των Στενών του Ορμούζ πιέζει η Τεχεράνη για τερματισμό του πολέμου
Πλοία
Άγαλμα των Τραμπ και Επστάιν εμπνευσμένο από σκηνή του «Τιτανικού» στην Ουάσιγκτον – «I’m the king of the world»
Ο τίτλος του έργου «Ο βασιλιάς του κόσμου» αποτελεί μια αναφορά στην ατάκα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενώ αγκάλιαζε την αγαπημένη του, Ρόουζ, που υποδυόταν η Κέιτ Γουίνσλετ
Γιγαντιαίο άγαλμα των Τραμπ και Επστάιν εμπνευσμένο από σκηνή του «Τιτανικού» στην Ουάσιγκτον
Βίκυ Σάφρα: Η Θεσσαλονικιά που πήγε στη Βραζιλία και βρέθηκε στη λίστα Forbes με περιουσία που φτάνει τα 27 δισ. δολάρια
Η Βίκυ Σάφρα και τα τέσσερα ενήλικα παιδιά της κληρονόμησαν την περιουσία τους από τον αποβιώσαντα σύζυγό της και πατέρα τους, τον τραπεζίτη Τζόζεφ Σαφρά, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020
σάφρα τράπεζα 6