Κόσμος

Άντερς Μπρέιβικ: Με κούρεμα υπέρ του Πούτιν και ύμνους σε Ιράν – Βόρεια Κορέα ζήτησε αποφυλάκιση ο μακελάρης της Νορβηγίας

Αμετανόητος και προκλητικός παρουσιάστηκε στην ακρόαση για την αποφυλάκισή του, ο Άντερς Μπρέιβικ, ο μακελάρης που σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2022 στη Νορβηγία.

Ειδικότερα, ο Άντερς Μπρέιβικ ζήτησε χθες (19.11.2024) από δικαστήριο στη Νορβηγία να εγκριθεί το αίτημα αποφυλάκισής του, ωστόσο ένας εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο νεοναζί κατά συρροή δολοφόνος παραμένει ακόμα επικίνδυνος και δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία με ένα ιδιαίτερο κούρεμα, αφού είχε σχηματίσει το κεφαλαίο γράμμα «Ζ» που είναι το σήμα κατατεθέν των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ προχώρησε σε δηλώσεις υπέρ του Πούτιν.

NTBNTB/Beate Oma Dahle via REUTERS

Η απολογία του

Ο Μπρέιβικ δήλωσε αρχικά ότι είναι λυπημένος για την πράξη του και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι «επί του παρόντος εγγυώμαι ότι δεν θα το μετανιώσετε αν με απελευθερώσετε».

Στη συνέχεια όμως τόνισε ότι οι δολοφονίες που έκανε ήταν «απαραίτητες» ενώ μάλιστα αποκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ως τον «κύριο υπερασπιστή των Ευρωπαίων παγκοσμίως».

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι εμφανίστηκε με ένα μικρό πλακάτ στο οποίο εξέφραζε την υποστήριξή του για την Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2011, ο νεοναζί μακελάρης είχε σκοτώσει αρχικά 8 άτομα με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Όσλο και έπειτα εκτέλεσε 69 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφηβοι, σε συγκέντρωση του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

NTBNTB/Beate Oma Dahle via REUTERS

«Παραμένει δημόσιος κίνδυνος»

Κατά την διάρκεια της ακρόασης, τον λόγο πήρε η μητέρα μια εκ των κοριτσιών που δολοφόνησε ο Μπρέιβικ και ισχυρίστηκε ότι ο νεοναζί μακελάρης δεν έχει μετανιώσει και δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ειλικρινούς μεταμέλειας.

Από την πλευρά της. η εισαγγελέας Hulda Karlsdottir υποστήριξε, απευθυνόμενη στην έδρα, ότι ο Μπρέιβικ δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. «Υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει ξανά τέτοια εγκλήματα; Ναι, ο κίνδυνος είναι πραγματικός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα αποφυλάκισης του Μπρέιβικ, καθώς έχει εκτίσει 13 από τα 21 χρόνια κάθειρξης στα οποία έχει καταδικαστεί, που όμως μπορούν να παραταθούν για όσο διάστημα κρίνει η δικαιοσύνη ότι ο νεοναζί μακελάρης είναι δημόσιος κίνδυνος και απειλή. 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αφροαμερικανός πατέρας στη Νέα Υόρκη κατέθεσε μήνυση για τη μασκότ «Σπαρτιάτη» σχολικής ομάδας
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα ήταν ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες είχαν σκλάβους τους αυτόχθονες που κατέκτησαν -και όχι απλώς σκλάβωναν αλλά το έκαναν με βία», είπε ο πατέρας
Μασκότ Σπαρτιάτης στρατιώτης
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον