Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανθρώπινη αλυσίδα 202 χιλιομέτρων στη Χώρα των Βάσκων

Ανθρώπινη αλυσίδα 202 χιλιομέτρων στη Χώρα των Βάσκων
φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στα βήματα των Καταλανών για απόσχιση από την Ισπανία φαίνονται να ακολουθούν και οι Βάσκοι. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι από τη Χώρα των Βάσκων σχημάτισαν σήμερα (10.06.2018) μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα ζητώντας εκλογές για την εθνική τους ανεξαρτησία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία ένωσαν σήμερα (10.06.2018) τα χέρια τους για να σχηματίσουν μία ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 202 χιλιομέτρων, εκφράζοντας το δικαίωμά τους για την διεξαγωγή μιας περιφερειακής ψηφοφορίας ανεξαρτησίας.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας που καταρτίστηκε στην δεκαετία του ’70 μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο υπαγορεύει ότι η χώρα είναι αδιαίρετη, ενώ η προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας που έγινε πέρσι, προκάλεσε την λήψη σοβαρών μέτρων από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Χώρα των Βάσκων – Μία χώρα μέσα σε άλλη χώρα

Η Χώρα των Βάσκων (βασκικά: Euskadi, ισπανικά: País Vasco) είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας και βρίσκεται γεωγραφικά στο βόρειο τμήμα της. Περιλαμβάνει τις βασκικές περιοχές Άλαβα, Μπιθκάια και Γκιπούθκοα. Καλύπτει έκταση μεγέθους 7.234 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι μία τις πλέον αστικοποιημένες περιοχές της Ισπανίας, με τις μητροπόλεις του Μπιλμπάο (παραπάνω από 800.000 κάτοικοι), του Σαν Σεμπαστιάν και της Βιτόρια-Γαστέις (περίπου 250.000 κάτοικοι). Έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, το Μάρτιο του 2009, ανέλαβε κυβέρνηση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρόεδρός της ορκίστηκε για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια ένας μη εθνικιστής, ο Πάτξι Λόπεθ, ενώ από τις 25 Δεκεμβρίου 2012 τη διακυβέρνηση έχει αναλάβει ο Ίνιγο Ουρκούλου.

Η αιματηρή εποχή της ETA

Η ΕΤΑ (βασκικά: Euskadi Ta Askatasuna, που σημαίνει Βασκική Γη & Ελευθερία) ήταν εθνικιστική και αυτονομιστική οργάνωση. Πραγματοποίησε ένοπλες επιθέσεις με σκοπό να πετύχει με τη βία την αναγνώριση βασκικού κράτους. Χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση και την άνοιξη του 2018 ανακοίνωσε την οριστική της διάλυση. Της αποδίδονται 800 δολοφονίες, δεκάδες απαγωγές. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010 η οργάνωση – που στο μεταξύ είχε αποδυναμωθεί από τον τελευταίο κύκλο συλλήψεων μελών της σε Γαλλία και Ισπανία – ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός. Στις 21 Οκτωβρίου 2011, η ETA ανακοίνωσε την παύση της ένοπλης δραστηριότητάς της. Στις 2 Μαΐου 2018 γνωστοποίησε την ολοκληρωτική διάλυση όλων των δομών της και τον τερματισμό των παρεμβάσεών της στα πολιτικά πράγματα της Ισπανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις