Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Άντι Μπέρναμ

«Να τα στείλουν πίσω, χωρίς όρους», είχε γράψει σε ανάρτησή του στα social media το 2023
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αισιοδοξία σε αυτούς που ελπίζουν ότι η Βρετανία θα επιστρέψει κάποια στιγμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει η εναλλαγή πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία καθώς ο νέος, Άντι Μπέρναμ, έχει τεθεί υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Ο Άντι Μπέρναμ έχει εδώ και χρόνια εκφράσει τη στήριξή του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, τα οποία κοσμούσαν τον αρχαίο ναό της Αθήνας, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Να τα στείλουν πίσω, χωρίς όρους», είχε γράψει σε ανάρτησή του στα social media το 2023.

Ακόμα βέβαια παραμένει ασαφές το πόσο μεγάλη επιρροή θα μπορούσε να έχει ο Μπέρναμ σε αυτή την υπόθεση. Οι προηγούμενες βρετανικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το ζήτημα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και όχι την κυβέρνηση, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής πλευράς για πιθανή συμφωνία επιστροφής έχουν παραμείνει χωρίς αποτέλεσμα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει προτείνει την επιστροφή μέρους των γλυπτών με τη μορφή δανεισμού, ενώ η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δεχθεί συμφωνία μόνο εφόσον το σύνολο της συλλογής επιστραφεί μόνιμα.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο Μπέρναμ να αλλάξει στάση στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ως φοιτητής είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά όταν ανέλαβε την εξουσία υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία το 1875, που καταγράφεται τόσο υψηλή θερμοκρασία στο Τόκιο
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βαθιά την θερμοκρασία του πλανήτη μας. Το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου στο Τόκιο και την...
Ιαπωνία: Ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών σε Τόκιο και Οζάκα
Σάλος στη Γαλλία: Αστυνομικοί φυλάνε το ζαχαροπλαστείο των Μακρόν ενώ η χώρα φλέγεται
Την ώρα που άλλες επιχειρήσεις παραδίδονταν στις φλόγες, στη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων στη Γαλλία, βίντεο δείχνει το ζαχαροπλαστείο «Jean Trogneux» υπό ισχυρή αστυνομική προστασία
Επεισόδια στη Γαλλία
Αλβανία: Ο Ράμα άπλωσε πάλι τις καρέκλες του διαλόγου προς τους διαδηλωτές – Ανησυχία για την κατάσταση
Την ανησυχία του για την βίαιη κατάσταση την Αλβανία εξέφρασε και ο ΟΑΣΕ με δημόσια τοποθέτηση του, προτρέποντας όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση της κατάστασης
Διαδηλώσεις στην Αλβανία