Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για την καθαίρεση Τραμπ – «Αυτό που έκανε είναι ασυγχώρητο»

Αντίστροφη μέτρηση για την καθαίρεση Τραμπ – «Αυτό που έκανε είναι ασυγχώρητο»

Την Τετάρτη στην Βουλή των Αντιπροσώπων το άρθρο για την παραπομπή του. Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά άμεση απειλή, δήλωσε η Νάνσι Πελόζι και είπε ότι είναι τόσο αδίστακτος που είναι ικανός να δώσει χάρη σε όσους κατηγορηθούν για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι περιμένει ότι το άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ θα φθάσει στην ολομέλεια του σώματος την Τετάρτη και πιστεύει ότι θα εγκριθεί.

«Είναι σημαντικό να ενεργήσουμε και είναι σημαντικό να ενεργήσουμε κατά σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τζιμ ΜακΓκόβερν στο CNN. «Το περιμένουμε στην ολομέλεια την Τετάρτη. Και περιμένουμε ότι θα εγκριθεί».

Ο Τζιμ ΜακΓκόβερν δήλωσε ότι περιμένει ότι οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου θα αντιταχθούν σε απόφαση με την οποία θα απευθύνεται αίτημα προς τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για την καθαίρεση του Τραμπ.

Στην περίπτωση αυτή, η επιτροπή του θα παρουσιάσει ρύθμιση για την κατάθεση αυτής της απόφασης στην Βουλή προς ψήφιση και, 24 ώρες μετά, η επιτροπή θα φέρει στην ολομέλεια νέα απόφαση για την παραπομπή.

«Αυτό που έκανε αυτός ο πρόεδρος είναι ασυγχώρητο και πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε ο Τζιμ ΜακΓκόβερν.

Τι είναι το 25ο άρθρο του Συντάγματος 

Το 25ο άρθρο του Αμερικανικού Συντάγματος προβλέπει ότι ένας Πρόεδρος αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρό του αν δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Το άρθρο αυτό επικυρώθηκε το 1967 – τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζον Φ. Κέννεντι- και είχε να κάνει με την προεδρική διαδοχή σε περίπτωση που ένας Πρόεδρος καταστεί ανίκανος.

Γι’ αυτό τον λόγο αρκετοί πρόεδροι στο παρελθόν έκαναν χρήση την παράγραφο 3 του συγκεκριμένου άρθρου που τους επέτρεπε να δώσουν προσωρινά την εξουσία στους αντιπροέδρους τους.

Το 2002 και το 2007 ο Πρόεδρος Μπους έθεσε επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του όταν χρειάστηκε να κάνει κολονοσκόπηση. Και ο Ρόναλντ Ρίγκαν έκανε το ίδιο το 1985 όταν μπήκε στο νοσοκομείο για εγχείριση για καρκίνο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένας εν ενεργεία Πρόεδρος δεν απομακρύνθηκε με τον τρόπο που ζητείται σήμερα με την χρήση του 25ου άρθρου.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις