Κόσμος

Ανυπολόγιστες καταστροφές στους αμπελώνες του Κονιάκ! Χαλάζι κατέστρεψε τις καλλιέργειες

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξαν το Σαββατοκύριακο ορισμένες από τις γνωστότερες περιοχές παραγωγής κρασιού της Γαλλίας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στους αμπελώνες, ιδίως στο Κονιάκ, όπου εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 8% των καλλιεργειών.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Η χαλαζοθύελλα κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες, με αποτέλεσμα να καταστεί αβέβαιη ή αδύνατη η μελλοντική σοδειά” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FNSEA, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Γαλλίας.

Από το χαλάζι επλήγησαν επίσης οι περιοχές Σαμπλί και Μποζολέ

Οι παραγωγοί του Κονιάκ σημείωσαν ότι από το χαλάζι υπέστησαν τεράστιες ζημιές 50.000-60.000 στρέμματα με αμπέλια, δηλαδή το 6-8% της καλλιεργούμενης έκτασης. “Σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί το 100% της παραγωγής”, είπε μια εκπρόσωπος της ένωσης παραγωγών BNIC.

Κάποιοι οινοπαραγωγοί είπαν ότι το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος αυγών ορτυκιού, καθώς το μήκος του έφτανε το 1,5 εκατοστό. Η BNIC θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγή κονιάκ.

Στη Βουργουνδία, το χαλάζι και η βροχή που ακολούθησε κατέστρεψαν περίπου 6.000 στρέμματα, κυρίως στα νοτιοδυτικά του Σαμπλί (τον μεγαλύτερο αμπελώνα της περιφέρειας) και στο Οξερουά.

Στην περιοχή του Μποζολέ, όπου παράγεται το δημοφιλές μποζολέ νουβό, περίπου 10.000 στρέμματα ή το 6% των αμπελώνων επλήγησαν από τις καταιγίδες, όμως ακόμη δεν έχει γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής.

Η FNSEA ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα δεδομένου ότι δεν θα μειωθεί μόνο η φετινή σοδειά αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις μελλοντικές και στις τρεις περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Το «εγώ» του Τραμπ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με το Ιράν
Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η επιθετική ρητορική και οι δημόσιες προσβολές του Τραμπ στην Τεχεράνη μπορεί να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου
Ντόναλντ Τραμπ
Αποζημίωση 900 ευρώ σε Γερμανό τουρίστα επειδή δεν μπορούσε να βρει ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Κω – Ήταν «πιασμένες» με πετσέτες
Ο άνδρας έκανε διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 2024 και δήλωσε ότι περνούσε 20 λεπτά καθημερινά προσπαθώντας να βρει ξαπλώστρα
Ξαπλώστρα, ξαπλώστρες
Θρίλερ με τους 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που αποβιβάστηκαν πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα χανταϊού
Έγινε γνωστό ότι ένας από αυτούς νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο της Ζυρίχης με συμπτώματα χανταϊού, αποτελώντας το όγδοο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα που συνδέεται με το πλοίο
To κρουαζιερόπλοιο