Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Απανωτά πλήγματα από ΗΠΑ και Βρετανία κατά των Χούθι στην Υεμένη – Νέες επιδρομές στη Σανάα

Απανωτά πλήγματα από ΗΠΑ και Βρετανία κατά των Χούθι στην Υεμένη – Νέες επιδρομές στη Σανάα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Απανωτά είναι τα χτυπήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Ο «ασκός του Αιόλου» που άνοιξε μετά τις επιθέσεις των ανταρτών σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα δεν λέει να κλείσει και η Υεμένη πλήττεται από τα αμερικανοβρετανικά πυρά.

Πιο αναλυτικά, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν σήμερα Σάββατο (13.1.2024) νέες αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, που πρόσκειται στους αντάρτες Χούθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, στο στόχαστρο βρέθηκε αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σανάα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην Υεμένη, αφότου έπληξαν την προηγούμενη ημέρα περίπου 30 θέσεις των Χούθι εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τη μεριά του, το CENTCOM, το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι ένα καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Το πλήγμα εξαπέλυσε το USS Carney (DDG 64) χρησιμοποιώντας πυραύλους Tomahawk» στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης που σχεδιάστηκε «για να περιορίσει τη δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ».

Νόμιμες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι επιθέσεις εναντίον των Χούθι, τόνισαν ΗΠΑ και Βρετανία στον ΟΗΕ

ΗΠΑ και Βρετανία υπερασπίστηκαν χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν εναντίον των Χούθι, εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

«Αυτά τα πλήγματα ήταν απαραίτητα και αναλογικά, όπως ακούσατε και από τη βρετανίδα ομόλογό μου. Ήταν συμβατά με το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος των ΗΠΑ στη νόμιμη άμυνα, όπως διατυπώνεται στο Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και πραγματοποιήθηκαν μόνο αφότου οι μη στρατιωτικές επιλογές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της απειλής», τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Όπως είπε, από τον Νοέμβριο περισσότερα από 2.000 πλοία υποχρεώθηκαν να αποφύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυαν οι Χούθι.

Κυρώσεις από την Ουάσιγκτον σε εταιρείες για οικονομική στήριξη στους Χούθι

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο εταιρίες θαλασσίων μεταφορών για την οικονομική τους υποστήριξη στους Χούθι.

Οι εταιρίες αυτές, Cielo Maritime που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, και Global Tech Marine Services των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταφέρουν «ιρανικά προϊόντα για λογαριασμό» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Τα έσοδα από την πώληση πρώτων υλών υποστηρίζουν τους Χούθι και τις επιθέσεις τους κατά των διεθνών θαλασσίων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», προστίθεται.

Τέσσερα πλοία, τα οποία ανήκουν ή διαχειρίζονται οι συγκεκριμένες εταιρίες, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα κατά των παράνομων ιρανικών οικονομικών δικτύων που χρηματοδοτούν τους Χούθι και διευκολύνουν τις επιθέσεις τους», φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον.

«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να βάλουμε τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες των Χούθι και τις απειλές τους για το παγκόσμιο εμπόριο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις