Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Απάντηση” Κομισιόν σε Κικίλια για το εμβόλιο κορονοϊού: Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα βγει στην αγορά

ΕΕ - κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βίβιαν Λουνέλα, δεν επιβεβαίωσε τις σημερινές δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στο τέλος του έτους αναμένονται στην Ελλάδα χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία για τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα, απαντώντας… εμμέσως σε όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως στο τέλος του χρόνου αναμένονται στη χώρα μας χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, ωστόσο η Λουνέλα δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία”. 

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα Κράτη Μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca , ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

“Αυτό, όμως”, τόνισε η εκπρόσωπος, “είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών” και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

“Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες”, υπογράμμισε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα μετά το 31ο λεπτό:

Κικίλιας: Στην Ελλάδα 700.000 δόσεις εμβολίου τον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4.

“Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες. “Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι” τόνισε ο υπουργός. “Δεν είναι ατέρμονη προσπάθεια…Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας” ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του υπουργού Υγείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις