Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Απειλεί να… σβήσει ένα ακόμη “παιδί” του Ομπάμα ο Τραμπ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Δύο λιμάνια της Φλόριντας ακύρωσαν τα σχέδιά τους να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με την Κούβα, αφού ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ο Ρικ Σκοτ, απείλησε να αναστείλει τη χρηματοδότησή τους αν αρχίσουν συναλλαγές με την «δικτατορία» της νήσου.

Η είδηση καταγράφεται την ώρα που οι περισσότεροι περιμένουν κάποια ένδειξη για το πώς θα χειριστεί η νέα κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την εύθραυστη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κούβας.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα ακυρώσει όλα τα μέτρα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, μια από τις πιο εμβληματικές κινήσεις του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, εάν δεν εξασφαλίσει ένα «καλύτερο ντιλ».

Ο Σκοτ έγραψε την Τετάρτη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι είναι «απογοητευμένος» διότι ορισμένοι οργανισμοί λιμένων της Φλόριντας θέλουν να συνάψουν «την όποια συμφωνία με τη δικτατορία της Κούβας» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει «να μειωθούν οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για τα λιμάνια που συνεργάζονται με την Κούβα».

Πολλά στελέχη οργανισμών διαχείρισης λιμένων στις νότιες ακτές των ΗΠΑ τάσσονται σθεναρά υπέρ της αύξησης του εμπορίου και των ταξιδιών προς και από την Κούβα. Τα λιμάνια του Έβεργκλεϊντς και του Παλμ Μπιτς σχεδίαζαν να υπογράψουν συμφωνίες με την Κούβα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μιας κουβανικής αντιπροσωπείας αλλά αποφάσισαν να αποσυρθούν.

Πάντως η εκπρόσωπος του λιμένα του Έβεργκλεϊντς Έλεν Κένεντι εκτίμησε πως αυτό δεν θα επηρεάσει το εμπόριο με την Κούβα, το οποίο διεξάγουν εταιρείες που επιχειρούν μέσω λιμένων και όχι οι ίδιοι οι οργανισμοί των λιμένων. Μια εταιρεία, η Crowley Maritime Corporation, εξάγει πουλερικά και φάρμακα στην Κούβα με άδεια από τις ομοσπονδιακές αρχές την οποία είχε εξασφαλίσει το 2001. Την Τρίτη, η εταιρεία Κράουλι εισήγαγε δύο εμπορευματοκιβώτια με κάρβουνο από την Κούβα.

Αυτή ήταν η πρώτη άμεση νόμιμη εισαγωγή από την Κούβα στις ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον.

Κατά την Κένεντι, η υπογραφή μνημονίων κατανόησης ανάμεσα στα λιμάνια και τις αρχές της Κούβας επρόκειτο να γίνει ως μια «χειρονομία καλής θελήσεως».

Η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες συνεργασίας αφότου ο Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2014 πως θα άρχισε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο κρατών, ορκισμένων εχθρών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Ο Ομπάμα παρέκαμψε με προεδρικά διατάγματα το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα για να άρει κάποιους περιορισμούς στα ταξίδια και στις εμπορικές συναλλαγές. Το εμπάργκο καθαυτό μπορεί να αρθεί μόνο από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Τραμπ, που έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τα διατάγματα του Ομπάμα, απειλεί να τερματίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης αν η Αβάνα δεν προχωρήσει σε πολιτικές και άλλες παραχωρήσεις, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε