Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απειλές Ερντογάν κατά των κούρδων στη βόρεια Συρία

Απειλές Ερντογάν κατά των κούρδων στη βόρεια Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεφορτωθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή από τη βόρεια Συρία, στην περτίπτωση που δεν αποσυρθεί από μόνη της!

Οι απειλές Ερντογάν διατυπώνονται τρεις ημέρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τους δυο άνδρες να συμφωνούν να συνεργαστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στη βόρεια Συρία.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από τον Ερντογάν ότι «τις ερχόμενες ημέρες» θα εξαπολύσει νέα επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και ότι θα θέσει στο στόχαστρο τις θέσεις τους που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις YPG απέναντι στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (IK), όμως η Άγκυρα θεωρεί πως η πολιτοφυλακή αυτή είναι «τρομοκρατική» και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την απειλή παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον «Μίλησα στον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθούμε εμείς», είπε στη διάρκεια μιας ομιλίας στην κεντρική πόλη Κόνια. Οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους», πρόσθεσε.

Φάνηκε ωστόσο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η τουρκική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «οποιαδήποτε στιγμή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις