Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Απειλές Ντι Μάιο στην ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό – “Σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει”

Απειλές Ντι Μάιο στην ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό – “Σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει”
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρεται και πάλι, σήμερα, στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό-τονίζει- «δεν το επιθυμούν οι Ιταλοί πολίτες».

Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Το Σάββατο, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απέρριπταν την πληροφορία της απόρριψης του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού εκ μέρους της Κομισιόν.
«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Γιούνκερ: Αλλαγές αν κριθεί αναγκαίο

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως θα τον αποτιμήσει χωρίς προκαταλήψεις και θα προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύτηκε χθες.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

“Μην μας κάνετε Ελλάδα”

Στον διάλογο Κομισιόν – Ρώμης προσετέθη και ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε το στέλεχος της Λέγκας και επέκρινε τους «λανθασμένους» χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμιο πρόβλημα».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα προαναφερθέντα αυστριακά Μέσα όπου ερωτηθείς αν αναμένει ξέσπασμα νέα κρίση χρέους απάντησε: «Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις