Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Απέλαση για επιχειρηματία που είχε… δεσμούς με τον Σαρκοζί

Σαρκοζί
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Με διαταγή… δικαστή, εκδίδεται ο Γάλλος επιχειρηματίας, Αλεξάντρ Τζουχρί, που φέρεται να μετέφερε χρήματα από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Ο Αλεξάντρ Τζουχρί διώκεται στη Γαλλία για σειρά κατηγοριών περιλαμβανομένης της ενεργητικής διαφθοράς ξένου δημόσιου αξιωματούχου, της συνωμοσίας για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και του ξεπλύματος χρήματος. Οι κατηγορίες εναντίον του Τζουχρί, που κατέχει διπλή γαλλική και αλγερινή υπηκοότητα, συνδέονται με καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Σαρκοζί έλαβε χρήματα από τον Καντάφι προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επιτυχή προεκλογική εκστρατεία του το 2007, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Καίει και τον… Σαρκοζί

«Φέρεται να έχουν διαπραχθεί υπό περιστάσεις που συνδέονται με την πολιτική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί», αναφέρει στην απόφασή της η δικαστής του ειρηνοδικείου του Ουέστμινστερ Βανέσα Μπάρετσερ.

Οι συνήγοροι του Τζουχρί, που συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018 στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου κατά την άφιξη της πτήσης του από την Ελβετία όπου διαθέτει κατοικία, είχαν αντιταχθεί στην έκδοσή του υποστηρίζοντας πως η υπόθεσή του έχει πολιτικά κίνητρα.

«Είμαι ικανοποιημένη που δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή υπάρχουν ανεπαρκείς αποδείξεις, ότι οι γαλλικές αρχές χειραγώγησαν ή χρησιμοποίησαν διαδικασίες εις βάρος του ή προκειμένου να προκαλέσουν άδικη ζημιά στον κ. Τζουχρί», ανέφερε η Μπάρετσερ.

«Διατάσσω ως εκ τούτου την έκδοση στη Γαλλία του Αλεξάντρ Τζουχρί.»

Ο Τζουχρί έχει περιθώριο επτά ημερών προκειμένου να ασκήσει έφεση

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, ανακρίθηκε και τέθηκε επίσημα υπό έρευνα πέρυσι σχετικά με καταγγελίες που σχετίζονται με τον Καντάφι, ισχυρισμούς που χαρακτήρισε «τερατώδεις».

Η έρευνα και ο πρώην Γάλλος πρόεδρος

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, επικεντρώνεται σε αδικήματα που κυμαίνονται από την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι την παθητική δωροδοκία και την απόκρυψη κατάχρησης λιβυκών δημόσιων κεφαλαίων, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα διεξαχθεί δίκη.

Ως πρόεδρος ο Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Καντάφι σε μια πολυτελή πενθήμερη επισκεψη το 2007 στη διάρκεια της οποίας ο πρώην ηγέτης της Λιβύης, που επιδίωκε τότε την ανανέωση των σχέσεών του με τις Δυτικές δυνάμεις έπειτα από χρόνια εξοστρακισμού του, δέχθηκε επισκέπτες σε ένα αντίσκηνο που στήθηκε ειδικά γι΄αυτόν στον κήπο μιας επίσημης κατοικίας.

Ωστόσο το 2011, ο Σαρκοζί έστειλε γαλλικές δυνάμεις στη Λιβύη στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού μετά την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης που κατέληξε στην ανατροπή και στον θάνατο του Καντάφι.

Αφότου εγκατέλειψε την προεδρία, αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών για διαφθορά, απάτη, μεροληψία και παρατυπίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του αφότου εγκατέλειψε την προεδρία αλλά έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Ο Τζουχρί, που είναι διευθυντής μιας εταιρίας που ασχολείται με έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας νερού και ηλιακής ενέργειας, ανέπτυξε διασυνδέσεις με τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική και οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει την εμπειρογνωμοσύνη του από τη δεκαετία του 1990, όπως αναφέρθηκε σε ακρόαση βρετανικού δικαστηρίου.

Οι γαλλικές αρχές τον κατηγορούν ότι πούλησε μια έπαυλη αξίας 1,3 εκατ. ευρώ στη νότια Γαλλία έναντι τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ σε ένα κρατικό ταμείο της Λιβύης. Τον κατηγορούν επίσης ότι κατέβαλε 500.000 ευρώ το 2008 στον στενό συνεργάτη του Σαρκοζί Κλοντ Γκεάν.

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις