Κόσμος

Απεργιακό σοκ στη Γαλλία – Παραλύουν ξανά τα αεροδρόμια

Κάθε μέρα που περνά, ο απεργιακός κλοιός κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος σφίγγει σαν... θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα συνδικάτα σκληραίνουν τη στάση τους και κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς πλησιάζει η μέρα που θα τεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Γερουσία. Αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο πριν γίνει αμετάκλητα νόμος του γαλλικού κράτους.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων παραμένουν οι μεταφορές. Την Τρίτη αναμένεται να ματαιωθούν οι μισές πτήσεις από το Ορλί όπως και το 30% των πτήσεων στα άλλα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων το Σάρλ Ντε Γκολ.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους κατά 50% στο Ορλί και κατά 30% στα υπόλοιπα μητροπολιτικά αεροδρόμια και κάλεσε τους επιβάτες να ενημερώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, το συνδικάτο CGT απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους να συγκεντρωθούν την Τετάρτη σε αεροδρόμια σ’ όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που θα υποβληθούν την ίδια ημέρα προς ψήφιση στη Γερουσία.

Αξιωματούχος του CGT, που είναι το μεγαλύτερο στην Air France, δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες δεν θα περιλάβουν απαραιτήτως τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα αεροδρόμια, όμως αυτό παραμένει μια από τις επιλογές των απεργών.

Όλα αυτά ενώ η Γαλλία «στερεύει» σιγά σιγά και από καύσιμα. Περίπου 1000 πρατήρια δεν έχουν πλέον αποθέματα, με την απεργία στα διυλιστήρια και τα λιμάνια να μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα της.

Σαρκοζί: «Μεταρρύθμιση θεμελιώδους σημασίας»

Παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις, ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει, με κάθε ευκαιρία, την πρόθεσή του να προχωρήσει στις αλλαγές του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας, στην πόλη Ντοβίλ, της βόρειας Γαλλίας, επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι «θεμελιώδους» σημασίας και θα υλοποιηθούν, παρά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες τα συνδικάτα.

«Η μεταρρύθμιση είναι θεμελιώδους σημασίας και η Γαλλία είναι αποφασισμένη να την υλοποιήσει και να προχωρήσει, όπως έκαναν και οι Γερμανοί εταίροι μας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό να προκαλούνται αντιδράσεις στις αλλαγές που προωθούνται, αλλά τόνισε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους και της αγοράς.

Διαβάστε επίσης
350 χλμ μποτιλιάρισμα λόγω απεργίας στο Βέλγιο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Νέα επικράτεια των ΗΠΑ» τα Στενά του Ορμούζ – Κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο Truth Social χάρτη του στρατηγικού περάσματος με την ένδειξη «New US Territory» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι μπορεί να περάσει σε «πλήρη επίθεση» μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Ντόναλντ Τραμπ, Στενά Ορμούζ, Ιράν
Το «στοπ» του Ερντογάν στο μυστικό σχέδιο ΗΠΑ και Ισραήλ για το Ιράν: Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους για να μπουν στην Τεχεράνη
Το σχέδιο που εξεταζόταν, προέβλεπε, σύμφωνα με την Telegraph, τη συμμετοχή μαχητών και από τις έξι παρατάξεις των Ιρανών Κούρδων, οι οποίοι, αφού περνούσαν στο Ιράν, θα προμήθευαν με όπλα Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τον κίνδυνο για τους άνω των 60 ετών
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι προηγούμενες μελέτες υποτίμησαν πολύ τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς βασίστηκαν σε δεδομένα που σήμερα είναι εν μέρει ξεπερασμένα
Ζέστη