Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Απεσταλμένος ΟΗΕ στη Λιβύη: Χιλιάδες οι ξένοι μαχητές, δεκάδες οι παραβιάσεις της εκεχειρίας

La Repubblica - Λιβύη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη μίλησε συγκεκριμένα για “στρατιωτικές ενισχύσεις” και στα δύο στρατόπεδα, κάνοντας ειδική μνεία και στα τουρκικά μαχητικά πλοία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.

“Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση στη Λιβύη. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διάσκεψης του Βερολίνου”, υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας. “Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας”.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη μίλησε συγκεκριμένα για “στρατιωτικές ενισχύσεις” στα δύο στρατόπεδα — οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να κατακτήσουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο, και αυτές του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. “Κινδυνεύουν να αναβιώσουν το φάντασμα μιας μεγάλης σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή”, προειδοποίησε ο Γάσαν Σαλαμέ.

“Οι εμπόλεμες πλευρές συνέχισαν να λαμβάνουν σημαντική ποσότητα σύγχρονων εξοπλισμών, μαχητών και συμβούλων που τους παρέχουν οι ξένοι υποστηρικτές τους, κατά παράβαση του εμπάργκο για τα όπλα καθώς και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τους εκπροσώπους αυτών των χωρών στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη”, ανέφερε ο Σαλαμέ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μίλησε κυρίως για την ενίσχυση των δυνάμεων του Χάφταρ κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Τρίπολη “με όπλα, εξοπλισμό, δυνάμεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών”. Υπήρξε “σημαντική αύξηση στις μεταγωγικές πτήσεις –αρκετές καθημερινά — στο αεροδρόμιο Μπενίνα και στην αεροπορική βάση Αλ-Καντίμ στην ανατολική Λιβύη για να προμηθεύουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς”, διευκρίνισε.

Ξένοι μαχητές

“Ταυτόχρονα, ξένοι μαχητές έφθασαν κατά χιλιάδες στην Τρίπολη και αναπτύχθηκαν δίπλα στις λιβυκές δυνάμεις”, υποστηρίζοντας την GNA. Ήδη την Τρίτη, ξένα πλοία, ανάμεσά τους πολεμικά, εθεάθησαν στ΄ανοιχτά της Τρίπολης πέραν των φορτηγών, πρόσθεσε ο Γάσαν Σαλαμέ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, η GNA από την Τουρκία.

Μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, διαπιστώθηκαν “110 παραβιάσεις της εκεχειρίας” που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και η Τουρκία, δήλωσε ο Σαλαμέ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι μια πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από 5 μέλη που εκπροσωπούν τον Χάφταρ και 5 μέλη που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δεν πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, την Τρίτη, όπως προβλεπόταν, λόγω της μη συμμετοχής εκπροσώπων του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Σαλαμέ είπε ότι προβλέπει να συναντήσει τον Χάφταρ σε δύο ημέρες στη Ράτζμα, κοντά στη Βεγγάζη, για να τον προτρέψει να στείλει τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους του στη Γενεύη.

Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει γρήγορα μια απόφαση για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ένα προσχέδιο που συντάχθηκε από τη Βρετανία τελεί υπό συζήτηση εδώ και μέρες χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία ψηφοφορίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις