Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απίστευτες κατηγορίες Κοέν κατά Τραμπ! “Απατεώνας, ρατσιστής, έγινε πρόεδρος για να βγάλει λεφτά”

Απίστευτες κατηγορίες Κοέν κατά Τραμπ! “Απατεώνας, ρατσιστής, έγινε πρόεδρος για να βγάλει λεφτά”
photo Reuters

Δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα, έγινε πρόεδρος για να κερδίσει και άλλα χρήματα είπε ο Κοέν.
Έδωσε επιταγή σε πορνοστάρ για να μην αποκαλύψει τη σχέση τους, είπε ψέμματα στη Μελάνια.
Τι είπε για τις φήμες περί συνεργασίας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις εκλογές.
Επιστολές και απειλές στα σχολεία που φοίτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να μην δημοσιοποιήσουν τους βαθμούς του.

Σκληρές κουβέντες κατά του Ντόναλντ Τραμπ από τον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κοέν, στην κατάθεση που έδωσε την Τετάρτη στο Κογκρέσο. Και τι δεν είπε ο Μάικλ Κοέν για τον πρώην πελάτη του και πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ! Πως είναι απατεώνας, ρατσιστής, πως έγινε πρόεδρος μόνο και μόνο για προσωπικό και οικονομικό όφελος, τον ρόλο του στις κατηγορίες περί συνεργασίας με τη Ρωσία στις εκλογές και πολλά άλλα.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ο Κοέν υποστήριξε πως ο Ντόναλντ Τραμπ  γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ιστότοπο WikiLeaks, με σκοπό να πληγεί η Δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον.

Ο παλιός έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ, υποστήριξε πως ο πελάτης του διεύθυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του για τον Λευκό Οίκο. Την εποχή εκείνη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία.

“Ντρέπομαι επειδή γνωρίζω τι είναι ο κ. Τραμπ. Είναι ρατσιστής. Είναι απατεώνας. Είναι δόλιος”, είπε ο κ. Κοέν κατά την εναρκτήρια δήλωσή του στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που διεκδίκησε την προεδρία για να κάνει μεγάλο το εμπορικό σήμα του και όχι τη χώρα. Δεν είχε καμία επιθυμία ή πρόθεση να κυβερνήσει τη χώρα, μόνο να προωθήσει τον εαυτό του και να αυξήσει τον πλούτο και την ισχύ του”, συνέχισε στην κατάθεσή του ο κ. Κοέν.

Για να στηρίξει τον χαρακτηρισμό του “ρατσιστή”, που απέδωσε στον Τραμπ, ο Κοέν είπε στα μέλη της Επιτροπής: “Η χώρα είδε τον κ. Τραμπ να φλερτάρει τους υπέρμαχους της λευκής φυλής και τους δογματικούς. Τον ακούσατε να χαρακτηρίζει τα φτωχότερα κράτη «σκατοχώρες». Σε ιδιωτικές συζητήσεις, είναι ακόμη χειρότερος” είπε και αφηγήθηκε μια σειρά από περιστατικά στα οποία υπήρξε μάρτυρας.

“Μια μέρα με ρώτησε αν μπορώ να κατονομάσω μια χώρα που κυβερνάται από κάποιον μαύρο και δεν είναι σκατοχώρα. Εκείνη την εποχή, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.Ήμασταν στο αυτοκίνητο και διασχίζαμε μια δύσκολη συνοικία του Σικάγο. Είπε ότι ο μόνο οι μαύροι μπορούν να ζουν έτσι. Και μου είπε ότι οι μαύροι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ επειδή είναι πολύ ηλίθιοι”.

Οι ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους αμφισβητούν την αξιοπιστία του Κοέν ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως ο πρώην συνεργάτες του συμφώνησε να καταθέσει σε βάρος του, με σκοπό να μειωθεί η ποινή του.

Έδωσε 130.000 δολάρια σε πορνοστάρ, έπνιγε ρεπορτάζ για τον Τραμπ

Ο Μάικλ Κοέν έχει πει πως θα παραδώσει έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, δηλώνει πως ο Τραμπ του έδωσε εντολή να καταβάλει 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να αποσιωπήσει τη σχέση που είχε μαζί του αλλά και να πει ψέματα στην πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η καταβολή αυτή των χρημάτων στη Ντάνιελ συνιστά παραβίαση των κανόνων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κόεν είπε επίσης ότι ο Τραμπ είχε συμφωνήσει με τον εκδότη του σκανδαλοθηρικού περιοδικού National Enquirer να “πνίγουν” ρεπορτάζ που αφορούσαν τον μεγιστάνα πολύ καιρό πριν αρχίσει ο ίδιος να εργάζεται για αυτόν, το 2007.

Τι ειπώθηκε για τα μηνύματα στο WikiLeaks

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC) που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks είχαν κλαπεί από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής εκστρατείας της Μόσχας. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή αυτή.

Ωστόσο ο Κοέν είπε ότι βρισκόταν στο γραφείο του Τραμπ τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Ρότζερ Στόουν, ένας στενός φίλος και πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ, τηλεφώνησε στον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με τον Κόεν, ο Στόουν είπε στον Τραμπ ότι είχε μιλήσει με τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ο οποίος του είπε ότι θα δημοσιοποιούσε σε δυο-τρεις ημέρες τα μηνύματα αυτά, τα οποία θα προκαλούσαν πλήγμα στη Χίλαρι Κλίντον. Τα μηνύματα δημοσιοποιήθηκαν στις 22 Ιουλίου 2016, προκαλώντας ρήγμα μεταξύ της Κλίντον και του τότε αντιπάλου της για το χρίσμα του κόμματος, γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Αν και η Κλίντον κέρδισε τελικά το χρίσμα, η ρήξη αποδυνάμωσε την υποψηφιότητά της.

photo Reuters

Δεν παρουσίασε αποδείξεις περί συνεργασίας Τραμπ με τη Ρωσία

Στη δήλωσή του ο Κοέν τόνισε ότι δεν διαθέτει κάποια άμεση απόδειξη ότι ο Τραμπ ή κάποιο μέλος του προεκλογικού επιτελείου του συνεργάστηκε με τη Ρωσία. “Δεν έχω αποδείξεις. Θέλω να είμαι σαφής. Αλλά έχω τις υποψίες μου”, τόνισε.

Ο Κοέν είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει επιστολές που έγραψε εκ μέρους του Τραμπ, με τις οποίες απειλούσε το λύκειο και τα κολέγια όπου φοίτησε ο πελάτης του να μην δημοσιοποιήσουν τους βαθμούς του.

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις του στη Ρωσία ο κ. Κοέν υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και το 2016. “Να είμαστε ξεκάθαροι: ο κ. Τραμπ γνώριζε και διεύθυνε τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είπε ψέματα για το θέμα αυτό. Είπε ψέματα επειδή δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Είπε ψέματα επειδή νόμιζε ότι θα κέρδιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάρη σε αυτό το κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα”, ισχυρίστηκε.

Ποτέ δεν σταμάτησε τα κατασκευαστικά του σχέδια στη Ρωσία

“Σήμερα, βρίσκομαι εδώ για να πω την αλήθεια για τον κ. Τραμπ. Είπα ψέματα στο Κογκρέσο για το πότε σταμάτησε η διαπραγμάτευση για τον ουρανοξύστη στη Ρωσία. Είχα πει ότι σταματήσαμε τις συζητήσεις τον Ιανουάριο του 2016. Ήταν λάθος”, επέμεινε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για εκείνη την κατάθεσή του πάντως, τόνισε ότι δεν του είπε ευθέως να δώσει ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο. “Δεν λειτουργεί έτσι”, πρόσθεσε, και εξήγησε: Στις συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τότε που διαπραγματευόμουν ενεργά στη Ρωσία εκ μέρους του, με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στη Ρωσία. Μετά έβγαινε (δημοσίως) και έλεγε ψέματα στους Αμερικανούς, επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα. Με τον τρόπο του, μου έλεγε να πω ψέματα”.

“Έχω εκβιάσει πάνω από 500 άτομα για τον Τραμπ”

Στη συνέχεια ο Μάικλ Κοέν ισχυρίστηκε καταθέτοντας σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι απείλησε σχεδόν 500 ανθρώπους ή φορείς μέσα σε μια δεκαετία, κατόπιν οδηγιών του εντολέα του.”Πόσες φορές σας διέταξε ο κ. Τραμπ να απειλήσετε κάποιο πρόσωπο ή φορέα εκ μέρους του;” ρώτησε η Δημοκρατική βουλευτής Τζάκι Σπέιερ.

“Αρκετές”, απάντησε ο Κόεν. Η βουλευτής επέμεινε, αρχίζοντας να ρωτάει αν ήταν 50, 100, 200 και όταν έφτασε στον αριθμό 500 ο Κόεν την σταμάτησε και είπε: “Πιθανότατα”.

Τι είπε για το “χρυσό συμβόλαιο” της Novartis

Σχετικά με τη σύμβαση, ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε με τη Novartis μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, ο Κοέ ν είπε ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήθελε από εκείνον να δρα υπόγεια υπέρ της.

“H Novartis μου έστειλε το συμβόλαιο που ανέφερε συγκεκριμένα ότι ήθελαν να ασκώ παρασκηνιακά πιέσεις. Ότι ήθελαν από εμένα να παρέχω πρόσβαση στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου”.

Η Novartis είναι μία από τις πολλές εταιρείες που πλήρωναν τον Κόεν, μέσω της εταιρείας συμβούλων Essential Consultants, μετά τις εκλογές του 2016, για να έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση. Ο δικηγόρος είπε σήμερα ότι πρόσφερε στη φαρμακοβιομηχανία αυτοπρόσωπη και τηλεφωνική επικοινωνία “όποτε το χρειαζόταν” και υπολόγισε ότι μίλησε με στελέχη της περίπου έξι φορές.

“Έξι φορές;! 200.000 δολάρια το τηλεφώνημα δηλαδή”, του απάντησε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Μίντοους.

Όταν αποκαλύφθηκαν οι πληρωμές της Novartis στον Κοέν, πέρσι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραδέχτηκε ότι το συμβόλαιο αυτό ήταν “λάθος” και ότι θα έπρεπε να τον έχει απολύσει από τον Μάρτιο του 2017.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις