Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Απίστευτοι! Έφτιαξαν ψεύτικο φεγγάρι για να μειώσουν τα έξοδα φωτισμού

Απίστευτοι! Έφτιαξαν ψεύτικο φεγγάρι για να μειώσουν τα έξοδα φωτισμού

Η Κίνα θέλει να εκτοξεύσει στο διάστημα μέχρι το 2020 μια «τεχνητή Σελήνη», η οποία θα αντανακλά στη Γη το φως του Ηλίου στη διάρκεια της νύκτας και θα επιτρέψει να γίνουν οικονομίες στον φωτισμό, ανακοίνωσε σήμερα ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο δορυφόρος αυτός, ο οποίος θα διαθέτει ανακλαστική επιφάνεια, θα αναλάβει να φωτίσει τη μεγάλη πόλη Τσενγκτού (νοτιοδυτική Κίνα) και θα πρέπει να είναι οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη, αναφέρει η εφημερίδα China Daily.

Στο διάστημα θα σταλεί αρχικά ένα πρώτο δείγμα και, σε περίπτωση επιτυχίας, θα ακολουθήσουν τρία άλλα το 2022, εξήγησε στην εφημερίδα ο Βου Σουνφένγκ, επικεφαλής της Tian Fu New Area Science Society, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αυτό.

Το πρώτο πειραματικό φεγγάρι

«Η πρώτη Σελήνη θα είναι κυρίως πειραματική, όμως οι τρεις που θα σταλούν το 2022 θα αποτελέσουν το αληθινό τελικό προϊόν. Θα έχουν μεγάλο δυναμικό σε όρους υπηρεσιών προς τον πληθυσμό και από εμπορική άποψη», σύμφωνα με τον Βου.

Αντανακλώντας στη Γη το φως τη Ηλίου, ο δορυφόρος, ο οποίος θα βρίσκεται σε ύψος 500 χλμ., πιστεύεται ότι θα μπορέσει να υποκαταστήσει εν μέρει τους φανοστάτες. Θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομία ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίου γιουάν (150 εκατ. ευρώ) στο ηλεκτρικό ετησίως στην πόλη Τσενγκτού, αν καταφέρει να φωτίσει μια επιφάνεια 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πηγή του τεχνητού φωτός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται έπειτα από φυσικές καταστροφές, στέλνοντας τις ηλιακές ακτίνες στις πληγείσες περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί, υπογράμμισε ο Βου Σουνφένγκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατέστη δυνατό να έρθει σε επαφή απ’ ευθείας με τον Βου ούτε με τον οργανισμό του.

Το Πεκίνο διαμορφώνει εδώ και χρόνια ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα για να καλύψει την καθυστέρησή του έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η χώρα προβλέπει κυρίως να στείλει μέχρι το τέλος του 2018 ένα μικρό ρομπότ με την ονομασία Chang’e-4 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί να στείλει τις ακτίνες του Ήλιου στη Γη δι’ αντανακλάσεως. Κατά τη δεκαετία του 1990, Ρώσοι επιστήμονες είχαν εκπονήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την ονομασία Znamya («Σημαία»), το οποίο σταμάτησε έπειτα από μερικές δοκιμές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις