Κόσμος

Από σύνδρομο Down έπασχε παιδί της εποχής των Νεάντερταλ

Ένα θραύσμα οστού που βρέθηκε στην Ισπανία οδήγησε τους επιστήμονες πως ανήκει σε 6χρονο παιδί που έπασχε από σύνδρομο Down και έζησε στην εποχή των Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το παιδί με σύνδρομο Down το φρόντιζαν πολλοί ενήλικες, καθώς δεν θα μπορούσε να ζήσει τόσο πολύ ενώ οι άνθρωποι του Νεάντερταλ είναι γνωστοί για τη φροντίδα που επιδείκνυαν στα ευάλωτα μέλη της φυλής τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, το θραύσμα του οστού είναι μικρότερο από τον αντίχειρα του χεριού. Προέρχεται από το έσω ους (εσωτερικό του αυτιού) και ανακαλύφθηκε το 1989 στον αρχαιολογικό χώρο Cova Negra της Βαλένθια.

Στον χώρο αυτό κατοικούσαν οι Νεάντερταλ επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνου. Το συγκεκριμένο θραύσμα οστού χρονολογείται πριν από 273.000 έως 146.000 χρόνια. Οι ερευνητές ονόμασαν «Τίνα» το παιδί στο οποίο πιστεύουν ότι ανήκε.

Οι ερευνητές έκαναν εκατοντάδες ακτινογραφίες στο οστό και δημιούργησαν τρισδιάστατο, εικονικό μοντέλο του έσω ωτός του παιδιού. Με τη βοήθειά του βεβαιώθηκαν κατά 94% ότι πρόκειται για παιδί της εποχής του Νεάντερταλ.

Κανονικά αυτό θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις DNA, αλλά το θραύσμα είναι πολύ μικρό και έως στιγμής δεν έχουν γίνει.

Το μοντέλο έδειξε ακόμα ότι το ακουστικό κανάλι είναι πολύ μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Υπάρχουν επίσης πρόσθετα ανατομικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προκαλούν απώλεια ακοής, προβλήματα ισορροπίας και ζάλη.
«Οι παθολογίες που εντοπίσαμε στο έσω ους του παιδιού αυτού συνδυαστικά μεταξύ τους υπάρχουν μόνον σε ασθενείς με σύνδρομο Down», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mercedes Conde Valverde, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Alcalá της Μαδρίτης.

«Η ανακάλυψη αυτού του ατόμου, που ονομάσαμε Τίνα, αποδεικνύει ότι η ποικιλομορφία της αναπηρίας που παρατηρούμε στις σύγχρονες κοινωνίες, ήταν ήδη υπαρκτή από την προϊστορική εποχή», πρόσθεσε.

Τι ισχύει σήμερα για το σύνδρομο Down

Οι ασθενείς με σύνδρομο Down έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιολογικά και πεπτικά προβλήματα. Έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και απώλειας όρασης και ακοής.

Σήμερα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Έως και τις αρχές του 20ου αιώνα όμως, η μέση επιβίωση ήταν πολύ χαμηλότερη. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έφθαναν καν στα 10 τους χρόνια.
Για να ζήσει η Τίνα επί 6 χρόνια στην προϊστορική εποχή, πρέπει να δεχόταν φροντίδα από πολλά άτομα, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι του Νεάρντερταλ είχαν πολύ απαιτητικό τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων μετακινούνταν συνεχώς και είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι μία μητέρα μπορούσε μόνη της να φροντίζει το άρρωστο παιδί της», εξήγησε η Dr. Conde Valverde.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα άλλα μέλη της φυλής την βοηθούσαν να διεκπεραιώνει τις καθημερινές δουλειές της ή συμμετείχαν ενεργά στην φροντίδα της Τίνας.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Νετανιάχου για Ιράν: Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει – Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, σειρήνες στο Ισραήλ – Πάνω από 20 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
Χάος και πάλι στη Βηρυτό με ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Το Ιράν απειλεί να στοχοποιήσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και καλεί σε εκκενώσεις
Επίθεση στο Ισραήλ 10