Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γέλια, αμηχανία και συγγνώμες για την υπουργοποίηση του Μπόρις Τζόνσον

Γέλια, αμηχανία και συγγνώμες για την υπουργοποίηση του Μπόρις Τζόνσον

– Με ένα μάλλον αμήχανο χαμόγελο αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην είδηση πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας
– Με… στροφή γύρω από τον εαυτό της αντέδρασε βουλευτής των Εργατικών
– Απίστευτο πρωτοσέλιδο της Mirror: Συγγνώμη κόσμε!
– Συγγνώμη και από το προσωπικό του Independent: Αγαπητέ κόσμε, λυπούμαστε πραγματικά και ειλικρινά – Τον κάναμε και δικό σας πρόβλημα εκτός από δικό μας
– Γλέντι στο twitter για την απόφαση της Τερέζα Μέι να δώσει στον εκκεντρικό πρώην δήμαρχο του Λονδίνου τα κλειδιά της βρετανικής διπλωματίας

Αναμφίβολα η απόφαση της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να κάνει υπουργό Εξωτερικών τον Μπόρις Τζόνσον, τον πολυσυζητημένο εκκεντρικό πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα ήταν η είδηση της (χθεσινής) μέρας.

Λίγες μέρες μετά το πισώπλατο “μαχαίρωμα” του πρώην συνεργάτη του Μάικλ Γκόουβ και την κατάρρευση των ονείρων να γίνει πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά γιατί αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Κανείς δεν το είχε δει να… έρχεται και η Μέι, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν απρόβλεπτη, έκανε την πρώτη κίνηση για να τους επιβεβαιώσει.

Η πρώτη επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών (όπου πάντως θα έχει κουτσουρεμένες αρμοδιότητες) είναι πως έκανε τους πάντες να γελάσουν. Από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι τους χρήστες του twitter. Κι αν το δεύτερο ήταν μάλλον αναμενόμενο, το πρώτο μάλλον ήταν έκπληξη.

Απόγευμα Τετάρτης 13 Ιουλίου 2016 και ο Μαρκ Τόνερ εμφανίζεται ενώπιον των πολιτικών συντακτών στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη ενημέρωση. Δεν είναι δυνατόν να μη δεχτεί ερώτηση για την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου ο Φίλιπ Χάμοντ αποχώρησε (για να αναλάβει υπουργός Οικονομικών) και ο Μπόρις Τζόνσον τον διαδέχεται.

Στο άκουσμα του ονόματος “Μπόρις Τζόνσον”, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε με ένα… αμήχανο χαμόγελο. Άλλωστε στο παρελθόν ο Τζόνσον έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «διεστραμμένο» και «υποκριτή».

«Πάντα θα είμαστε ικανοί θα συνεργαστούμε με τους Βρετανούς, ανεξάρτητα ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών, εξαιτίας της βαθιάς σχέσης που μας ενώνει με το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγχαίρουμε τον πρώην υπουργό Φίλιπ Χάμοντ για το νέο του ρόλο και θα συνεργαστούμε με τον Μπόρις Τζόνσον. Είναι μια σχέση (των ΗΠΑ με τη Βρετανία) ξεπερνά τις προσωπικότητες. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε παραγωγικά» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανικός τύπος υποδέχτηκε με… παγωμάρα την είδηση, με τη Washington Post να υπενθυμίζει πως ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έχει πει κάποια… καθόλου διπλωματικά πράγματα και είχε γράψει ακόμη και ποίημα σχετικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις… σεξουαλικές του συνευρέσεις με κατσίκα. Η δε Wall Street Journal απλά υπενθύμισε πως ο Τζόνσον είναι γνωστός για τη διακριτικότητα που δεν… διαθέτει.

Η… σβούρα

Και υποψήφια για την προεδρία του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας Άντζελα Ίγκλ είχε μια άλλη αντίδραση. Ενημερώθηκε για την υπουργοποίηση του Τζόνσον κατά τη διάρκεια ομιλίας της. «Ο Μπόρις είναι διασκεδαστικός, ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και όλα αυτά, αλλά ποτέ ουσιαστικά δεν τον έβαλαν…» έλεγε την ώρα που κάποιος από το κοινό της… μήνυσε τα νέα.

«Τον έκαναν υπουργό Εξωτερικών;» είπε σοκαρισμένη και για να… καταπιεί το νέο, έκανε μια στροφή γύρω από τον άξονά της, προκαλώντας φυσικά τα γέλια στην αίθουσα.

“Συγγνώμη κόσμε!”

Ο βρετανικός Τύπος σήμερα φυσικά ασχολείται με τη νέα πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι αλλά και με την επιλογή της να βάλει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της βρετανικής πολιτικής σκηνής στην θέση του υπουργού Εξωτερικών, τον Μπόρις Τζόνσον. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος αυτός είχε γράψει σε άρθρο του στην SUN για τον Ομπάμα ότι “ο ημι-Κενυάτης” πρόεδρος ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας λόγω “μιάς προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία”, είναι σίγουρο ότι δεν θα πλήξουμε…

Η Mirror με το πρωτοσέλιδό της έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο για τον νέο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και θα θυμίσει μια επική στιγμή του: την πτώση με αλεξίπτωτο.

Δεν είναι όμως το μοναδικό βρετανικό μέσο που ζητάει… συγγνώμη. Το προσωπικό του Independent έκανε το ίδιο! «Ένα μήνυμα στον κόσμο: Λυπούμαστε πραγματικά για τον νέο υπουργό Εξωτερικών» είναι ο τίτλος του κειμένου.

Ιδού η επιστολή:

«Αγαπητέ κόσμε,

Παρακαλούμε δεχτείτε την ταπεινή απολογία μας για το γεγονός πως στο εξής θα πρέπει να συνεργάζεστε με τον Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ως το πρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια σκηνή.

Ακριβώς. Αυτός ο τύπος

Περισσότερο απ’ όλα, όπως μάλλον φαντάζεστε, μας διακατέχει ένα αίσθημα αμηχανίας.

Ποτέ δεν περιμέναμε πραγματικά ο Τζόνσον να επιστρέψει από την πολιτική ατιμία πριν από οκτώ χρόνια όταν έγινε δήμαρχος του Λονδίνου, να τον αφήσουν να μας οδηγήσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα απρόσμενα να τον φέρουν πίσω από το κρύο ως υπουργό Εξωτερικών.

Είναι ο άνθρωπος που όπως χαριτολογώντας είπε ο John Oliver «έχει το παρουσιαστικό και την οικονομική διορατικότητα του Μπαμ – Μπαμ από τους Φίντλστόουνς» και δεν φημίζεται ακριβώς ούτε για τη διπλωματική του ειλικρίνεια.

Ο Τζόνσον έχει προσβάλει σχεδόν όσους και ο πρίγκιπας Φίλιππος όλα αυτά τα χρόνια.

Όσον αφορά στους ξένους ηγέτες, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν έχει κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα πως απεχθάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί είναι μισός Κενυάτης, αποθέωσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ και έγραψε ποίημα στο οποίο αποκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κτηνοβάτη (σ.σ. πως έχει σεξουαλικές σχέσεις με κατσίκα είχε γράψει).

Ανακοίνωσε πρόωρα μια εμπορική συμφωνία κατά την επίσκεψή του στο ιρακινό Κουρδιστάν, είπε πως οι Αφρικανοί έχουν “χαμόγελα σαν καρπούζια”, έκανε τάκλιν σε αγώνα ράγκμπι σε ένα 10χρονο παιδί από την Ιαπωνία και λατρεύει να κάνει άδοξες γενικεύσεις για τις γυναίκες.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει πίστη στον Τζόνσον ως διαπραγματευτή. Τελικά, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, γύρισε με τρία σχεδόν καινούργιες αντλίες νερού από τη Γερμανία, είπε.

Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η νέα πρωθυπουργός μας πρέπει να έχει τους λόγους της (Ο πιο προφανής είναι πως αν βρίσκεται στο εξωτερικό για διασκέδαση, δεν θα χρειάζεται να ασχολούμαστε μαζί του).

Η μόνη παρηγοριά από την υπουργοποίηση του είναι το γεγονός πως ο Τζόνσον μάλλον σιχαίνεται τη δουλειά του. Ατελείωτες συναντήσεις και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, για να μην αναφέρουμε και τις τακτικές επισκέψεις στις Βρυξέλλες, μας μοιάζει λίγο σαν τιμωρία.

Αλλά: αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι βασικά τον κάνουμε δικό σας πρόβλημα όσο και δικό μας πια. Και γι’ αυτό λυπούμαστε πραγματικά και ειλικρινά.

Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε που θα το κάνει καλύτερο. Αλλά, τουλάχιστον δεν είναι πρωθυπουργός.

Ακόμα».

Και στο twitter το γλέντι ξεκίνησε νωρίς. Ακόμα και ο Γκάρι Λίνκερ συμμετείχε σε αυτό. «Ο Μπόρις Τζόνσον έγινε υπουργός Εξωτερικών. Χαίρομαι τόσο πολύ που η νέα μας πρωθυπουργός έχει αίσθηση του χιούμορ» έγραψε ο θρύλος των αγγλικών γηπέδων!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε