Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αποφασισμένοι να περάσουν “θηλιά” στον Τραμπ οι Δημοκρατικοί εάν κερδίσουν τις “ενδιάμεσες” εκλογές

Αποφασισμένοι να περάσουν “θηλιά” στον Τραμπ οι Δημοκρατικοί εάν κερδίσουν τις “ενδιάμεσες” εκλογές

Αποφασισμένοι να σφίξουν τη “μέγγενη” γύρω από τον Τραμπ είναι οι Δημοκρατικοί, σε περίπτωση που κερδίσουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, το κόμμα του είναι διατεθειμένο να διερευνήσει το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από την Ρωσία, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου.

Ο Σιφ είναι κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στην αναφερόμενη επιτροπή, ενώ είπε στον Γουλφ Μπλίτζερ και στην εκπομπή “The Situation Room” του CNN, ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Ρωσία είναι ένα ζήτημα το οποίο ο ίδιος θέλει να διερευνήσει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν για το θέμα αυτό, έχει εξουσιοδοτηθεί να διενεργήσει έρευνα ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, που έχει την ευθύνη της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Την ερώτηση που είναι σχετική με το αν οι Ρώσοι ξέπλυναν χρήματα μέσω των επιχειρήσεων Τραμπ, δεν γνωρίζω αν μπορεί να την απαντήσει ο Μιούλερ, επειδή δεν ξέρω αν του έχει δοθεί η άδεια να την διερευνήσει,” δήλωσε ο Σιφ.

“Υψηλή προτεραιότητα το να έχουμε μια απάντηση”

“Θα είναι υψηλή προτεραιότητα να έχουμε μία απάντηση. Ακριβώς γιατί αν το έχουν κάνει αυτό, δεν είναι μόνο ένα έγκλημα, αλλά και κάτι που μπορεί να αποδειχθεί,” συνέχισε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αποτελεί ένα “μέσο ελέγχου” του Αμερικανού προέδρου από τους Ρώσους “που μπορεί να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ, κατά τρόπο που είναι αντίθετος προς τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.”

Το σχόλιο του Σιφ αποτελεί μία ένδειξη για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν πρόθεση να διεξάγουν έρευνα για τον πρόεδρο Τραμπ, στην περίπτωση που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2019.

Ο ίδιος τόνισε ότι “παρά το γεγονός της αποχώρησης των Ρεπουμπλικάνων από την έρευνα, μειοψηφία των Δημοκρατικών συνέχισε” την έρευνά της.

“Κι αυτό δεν θα σταματήσει όταν θα πάρουμε την πλειοψηφία,” είπε ο Σιφ στον Μπλίτζερ, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

“Θα είμαστε σε θέση να έχουμε απαντήσεις για ζητήματα, για τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν την βούληση να ψάξουν, αλλά και σχετικά με αρχεία τα οποία δεν ζητήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους,” πρόσθεσε.

Δεν… βρήκαν στοιχεία οι Ρεπομπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ολοκλήρωσαν την έρευνα για την Ρωσία τον Μάρτιο, συμπεραίνοντας ότι δεν εντόπισαν στοιχεία για την διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους ότι απέτυχαν να διεξάγουν μία λεπτομερή έρευνα, ενώ ο Σιφ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξανανοίξει την έρευνα, εάν οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο της επιτροπής.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην αναφερόμενη επιτροπή, εξακολούθησαν να παίρνουν καταθέσεις από έναν μικρό αριθμό μαρτύρων, χωρίς την συμμετοχή των Ρεπουμπλικάνων μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Σιφ στην χθεσινή του συνέντευξη έδωσε έμφαση σε τηλεφωνήματα κι αναφορικά με την εμπλοκή του Τραμπ Τζούνιορ στην οργάνωση της συνάντησης που έγινε με Ρώσους, στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016 κι ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

“Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα με την συμμετοχή του Τραμπ Τζούνιορ κατά την οργάνωση της συνάντησης στον Πύργο του Τραμπ και μεταξύ αυτών των τηλεφωνημάτων υπήρξε κι ένα τηλεφώνημα από αριθμό που είχε απόκρυψη. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιούσε ένα τηλέφωνο με απόκρυψη κι έτσι ζητήσαμε για την έκδοση κλήσης, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στα αρχεία των τηλεφώνων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι είπαν, ‘Όχι δεν θέλουμε να γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος είχε συμμετοχή κι αν αποδέχθηκε την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ,’” είπε ο Σιφ, επισημαίνοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα διαχειριστούν τα πράγματα “με πολύ διαφορετικό τρόπο.”

Αντιδρώντας στο τέλος της έρευνας από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Σιφ είχε προχωρήσει στην δημοσιοποίηση μιας “αναφοράς αξιολόγησης” στην οποία κι ανέφερε λεπτομερώς τα έγγραφα που θα ζητήσει, τους μάρτυρες που θα καλέσει, αλλά και τις κλήσεις τις οποίες θα εκδώσει, εάν οι Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο στην διεξαγωγή της έρευνας. Στην αναφορά αυτή, υπήρχε η διεξαγωγή μιας έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Ρωσία, με την εμπλοκή του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας Πολ Μάναφορτ, αλλά και του στενού συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, για τους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ.

Από που θα ξεκινήσει η έρευνα

“Η έρευνα της επιτροπής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει για το αν οι κύριοι Μάναφορτ και Γκέιτς και οι δραστηριότητες τους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετίζονται με την εξυπηρέτηση συμφερόντων φιλικών προς την Ρωσία κι αν αυτό θα μπορούσε να δώσει κάποιο κίνητρο στην Ρωσία, ώστε να επωφεληθεί από μία πρόσβαση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο κ. Μάναφορτ ενημέρωνε ιδιωτικά τις επαφές που σχετίζονταν με τα συμφέροντα αυτά, για τις εξελίξεις στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ,” σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Δημοκρατικών που είναι μέλη στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην αναφορά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής υποστήριξαν ότι τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν από τους Μάναφορτ και Γκέιτς, πριν ενταχθούν στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

“Όλα αυτά τα οικονομικά εγκλήματα διαπράχθηκαν πριν ο Μάναφορτ αναλάβει καθήκοντα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενώ δεν υπάρχει τίποτα στην απαγγελία των κατηγοριών που να είναι σχετικό με την πιθανή διάπραξη συνωμοσίας ή της διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης,” έγραψαν οι Ρεπουμπλικάνοι για την απαγγελία κατηγοριών κατά του Μάναφορτ και του Γκέιτς.

Ο Γκέιτς συνεργάστηκε με τον Μάλερ και κατέθεσε στην δίκη κατά του Μάναφορτ που έγινε το καλοκαίρι στην Βιρτζίνια, ενώ μετά την καταδίκη του από την δίκη αυτή, ο Μάναφορτ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ομάδα έρευνας του Μάλερ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να απαντήσει σε κάθε σχετική ερώτηση και σε μια προσπάθεια μείωσης της ποινής που θα του επιβληθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις