Κόσμος

Αποκαλύψεις Έβαν Γκέρσκοβιτς για την κράτησή του στη Ρωσία: «Η DKRO, ειδική μονάδα των μυστικών υπηρεσιών»

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 στα Ουράλια και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για «κατασκοπεία»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για την κράτησή του σε φυλακές της Ρωσίας αναφέρεται ο δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς σε άρθρο του και κάνει αποκαλύψεις για την μονάδα που ευθύνεται για την περιπέτειά του.

Στο πρώτο άρθρο του μετά την απελευθέρωσή του, τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατήθηκε επί περισσότερο από έναν χρόνο στη Ρωσία, περιγράφει μια «σκιώδη» μονάδα που ευθύνεται για τη φυλάκισή του.

Στην εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Wall Street Journal και συνυπογράφεται από πολλούς δημοσιογράφους, ο Γκέρσκοβιτς περιγράφει τη λειτουργία της DKRO, μιας μονάδας αντικατασκοπείας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB. Βασιζόμενος σε όσα έζησε και σε συνεντεύξεις του ιδίου και των συναδέλφων του με Δυτικούς αξιωματούχους ή με Ρώσους αντιφρονούντες, αναφέρει πώς αυτή η υπηρεσία ευθύνεται για τη σύλληψη πολλών Δυτικών.

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ έκανε ρεπορτάζ στα Ουράλια. Τον Ιούλιο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για «κατασκοπεία», έπειτα από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Ο ίδιος, όπως και η εφημερίδα για την οποία εργαζόταν, απέρριπτε εξαρχής τις κατηγορίες οι οποίες ουδέποτε αποδείχθηκαν. Αποφυλακίστηκε την 1η Αυγούστου στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των Ρωσίας και χωρών της Δύσης, της μεγαλύτερης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Υπηρεσία με μόλις 2.000 πράκτορες 

Στο άρθρο του ο Γκέρσκοβιτς εξηγεί ότι ενημερώθηκε, όταν ήταν στη φυλακή, από τον ανακριτή που είχε αναλάβει την υπόθεσή του, ότι «συνελήφθη ως κατάσκοπος της CIA επειδή η DKRO είχε δηλώσει ότι ήταν κατάσκοπος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υπηρεσία αυτή έχει μόλις 2.000 πράκτορες και ο επικεφαλής της, ένας αξιωματούχος που ακούει στο όνομα Μινάεφ, διαδραματίζει άμεσο ρόλο στην επιλογή των Αμερικανών που θα συλληφθούν και των Ρώσων με τους οποίους θα τους ανταλλάξουν. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι μια υποδιεύθυνση της DKRP είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των ξένων δημοσιογράφων.

Η μονάδα αυτή έχει επίσης διατάξει τη σύλληψη εκατοντάδων Ρώσων που κατηγορούνται για κατασκοπεία, συνεργασία με τον εχθρό ή προδοσία, πρόσθεσε η WSJ.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Αμερικανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης στη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον, που στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, κατηγορεί τη Μόσχα ότι στόχος της είναι να ανταλλάξει αυτούς τους Αμερικανούς με Ρώσους που κρατούνται στις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καταγγέλλει τις απειλές του Τραμπ για «οικονομικό πόλεμο» σε επιστολή του στον ΟΗΕ – «Θέλουν να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό»
Ο Αραγτσί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτη μέλη του να καταδικάσουν και να απορρίψουν «τα μονομερή μέτρα εξαναγκασμού και τις δευτερογενείς κυρώσεις»
ιραν
Νέα επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ: Χτυπήθηκε από «άγνωστο βλήμα», ξέσπασε πυρκαγιά
Τα πλοία που διασχίζουν το στενό μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο πληγμάτων αφότου ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν
Στενά του Ορμούζ
Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Στην περιοχή μας η Ιστορία ξαναγράφεται – Σπάσαμε τη σκουριασμένη κλειδαριά του Βυζαντίου
«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα γυρίσουμε πίσω, θα πάμε μέχρι το τέλος» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του για την 955η επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ κατά των Βυζαντινών
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
10