Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποκάλυψη Τούρκου ιστορικού για Αγιά Σοφιά: Ετοιμάζουν ήδη το… τζαμί – “Επιστροφή στην εποχή του Μωάμεθ του Πορθητή”

Αγιά Σοφιά
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τουρκική κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά. Συνεχίζονται οι ακραίες δηλώσεις πολιτικών, με τελευταία αυτή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μπορεί η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για την Αγιά Σοφιά να έχει οριστεί για τις 2 Ιουλίου, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως θεωρεί… δεδομένη την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που την μετέτρεψε σε μουσείο το 1934.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Τούρκος ιστορικός και συγγραφέας, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξη του στο 24 TV, οι ετοιμασίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί έχουν ήδη αρχίσει! Αν και δεν αποκάλυψε την πηγή του, επικαλέστηκε έναν άνθρωπο που είναι “ο πιο αξιόπιστος της χώρας μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν“, ο οποίος του είπε πως “έιναι έτοιμα τα χαλιά που θα καλύψουν τα 7.000 τ.μ. της Αγιάς Σογιάς και θα έχουν χρώμα πορφυρό, το χρώμα της εποχής του Μωάμεθ του Πορθητή. Τα χαλιά έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδιώτη, όχι από την κυβέρνηση”.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Υποτίθεται ότι η υπόθεση για την Αγιά Σοφιά είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2018 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, που είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Click4more: Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί για Αγιά Σοφιά: Ελλάδα και ΗΠΑ προσβάλλουν την πίστη μας

Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί.

Πηγή: yeniakit

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις