Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αποκαλυπτική μελέτη! Ο πλανήτης Άρης ίσως ήταν κατοικήσιμος 100 εκατομμύρια χρόνια πριν από τη Γη

Αποκαλυπτική μελέτη! Ο πλανήτης Άρης ίσως ήταν κατοικήσιμος 100 εκατομμύρια χρόνια πριν από τη Γη

– Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κατοικήσιμες συνθήκες 100 εκατομμύρια χρόνια πριν σχηματιστούν στη Γη
– Ομάδα ερευνητών μελέτησαν τον μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη που βρέθηκε στη Σαχάρα το 2011
– Τα ζιρκόνια του μετεωρίτη ήταν περίπου 4.476 έως 4.429 εκατομμυρίων ετών

Μελετώντας τον μετεωρίτη NWA 7034, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πιθανότατα ξέσπασε ζωή στον Άρη περίπου 100 εκατομμύρια πριν από τη Γη.

Από τον μετεωρίτη που έπεσε στη Γη και ανακαλύφθηκε στη Σαχάρα το 2011, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αρχέτυπη αρειανή κρούστα σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η εμφάνιση μια σταθερής κρούστας είναι ένα θεμελιώδες βήμα στην πρώιμη ιστορία του βραχώδους και πιθανότατα κατοικήσιμου πλανήτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη δημιουργία του φλοιού του πλανήτη Άρη ολοκληρώθηκαν λιγότερο από 20 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του συστήματος των αστεριών μας.

Ζωή στον πλανήτη Άρη πριν από τη Γη;

Δείχνουν επίσης ότι προηγείται από τη Γη περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια. Κάτι που οδηγεί στην πιθανότητα πως ίσως ξέσπασε ζωή νωρίτερα στον κόκκινο πλανήτη παρά στη Γη.

“Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού τους, πολλοί βραχώδεις πλανήτες περνούν από μια φάση γνωστή ως “magma ocean” κατά την οποία είναι ως επί το πλείστον τελείως λιωμένοι” δήλωσε η Linda Elkins-tanton, ερευνήτρια που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

“Πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι η σταθεροποίηση του “magma ocean” του πλανήτη Άρη ήταν παρατεταμένη. Ίσως να διήρκησε μέχρι και 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ωκεανού.

Αλλά οι ερευνητές δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε σε λιγότερα από 10 εκατομμύρια χρόνια. Το εύρημα δείχνει ότι υπήρχαν κατοικήσιμες συνθήκες ζωής στον Άρη ακόμα και 100 εκατομμύρια χρόνια πριν από τη Γη”.

Τι έδειξε ο μετεωρίτης NWA 7034 ή Black Beauty

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα μελετώντας τον μετεωρίτη NWA 7034, γνωστό και ως Black Beauty.

Οι επιστήμονες εξήγαγαν 7 ζιρκόνια, ανόργανα άλατα πολύ ανθεκτικά στη θερμότητα και τη διάβρωση, από ένα δείγμα του μετεωρίτη Black Beauty που θεωρείται ότι προέρχεται από τα νότια ορεινά του πλανήτη Άρη.

Χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική χρονολόγησης διαπίστωσαν ότι τα ζιρκόνια ήταν περίπου 4.476 έως 4.429 εκατομμυρίων ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι η διαστρωμάτωση υλικού γύρω από τον πυρήνα του πλανήτη για να σχηματίσει μια κρούστα ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια από τη δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, σε συνδυασμό με τη σύνθεση των ζιρκονίων, οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι υπήρξε πρωτογενής κρούστα στον πλανήτη Άρη πριν από 4.547 εκατομμύρια χρόνια. Επέζησε περίπου 100 χρόνια πριν από την ανακατασκευή του για να παράγει τα μάγματα από τα οποία κρυσταλλώθηκαν τα ζιρκόνια του μετεωρίτη NWA 7034.

Προηγούμενες μελέτες από τη NASA έχουν επίσης διαπιστώσει πως το Black Beauty περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερο νερό από άλλους μετεωρίτες του πλανήτη Άρη.

Τα πλήρη ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις