Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Απόλυτη στήριξη Τραμπ σε Γκουαϊδό – Νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα

Απόλυτη στήριξη Τραμπ σε Γκουαϊδό – Νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα
photo Reuters

Την πλήρη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ έχει ο Χουάν Γκουαϊδό και πλέον εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τη Βενεζουέλα σύμφωνα με τη Σύνοδο της Ομάδας της Λίμας.

Αυτό ανακοίνωσε στον Γκουαϊδό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μπογοτά όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας της Λίμας για τη Βενεζουέλα.

«Προς εσάς πρόεδρε Γκουαϊδό, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε 100% στο πλευρό σας» δήλωσε ο Πενς στον Γκουαϊδό, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον Νικολάς Μαδούρο και την Βενεζουέλα.

«Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο Πενς, ενώπιον της Ομάδας της Λίμας, που συγκλήθηκε στη Μπογοτά για να συζητήσει πώς θα διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, παρουσία του Χουάν Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, ζήτησε από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο να επιδείξουν αποφασιστική στάση απέναντι στον Μαδούρο.

photo Reuters

«Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, διότι εκείνοι που σήμερα σφετερίζονται την εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της ηπείρου . Το να είστε ανεκτικοί με τον σφετερισμό της εξουσίας θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αμερική» υπογράμμισε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Στο ίδιο μήκος κλίματος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος έχει καταγγείλει τη “δικτατορία” στη Βενεζουέλα και ζήτησε να “υπάρξει μια περικύκλωση ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, που θα συμβάλει στο να οικοδομήσουμε σύντομα αυτή τη μετάβαση, που ζητά ο λαός της Βενεζουέλας».

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ επέβαλλαν νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα και συγκεκριμένα στους κυβερνήτες τεσσάρων πολιτειών που πρόσκεινται στον Νικολάς Μαδούρο. Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών αποφάσισε να παγώσει κάθε επαφή με τις συγκεκριμένες πολιτείες και τους εν λόγω πολιτικούς καθώς και σε κάθε αμερικανό υπήκοο να συνεργαστεί μαζί τους.

4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από συμπλοκές στα σύνορα με Βραζιλία

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα με τη Βραζιλία και άλλοι 58 έχουν τραυματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλες δυνάμεις που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, οι τέσσερις νεκροί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, ήταν αυτόχθονες Πεμόν, μέλη δηλαδή μιας φυλής ιθαγενών που ζουν στην πολιτεία Μπολίβαρ.

“Άλλοι εννέα άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή των συνόρων” της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα”, είπε ο διευθυντής της Foro Penal, Αλφρέδο Ρομέρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

photo Reuters

“Πρόκειται για μια σοβαρή επίθεση εναντίον των αυτοχθόνων, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Γκονσάλο Ιμιόμπ, άλλος εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημειώνοντας ότι οι ιθαγενείς έχουν στοχοποιηθεί επειδή τάσσονται υπέρ της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Το Foro Penal επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από σφαίρες είναι υψηλός. “Κάποιοι δέχτηκαν τέσσερις, πέντε πυροβολισμούς. Συνολικά έχουμε 58 τραυματίες”, είπε ο Ρομέρο. Στο νοσοκομείο Μπόα Βίστα της Βραζιλίας, όπου μεταφέρθηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες, νοσηλεύονται 20 άνθρωποι και οι 19 από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες.

“Η κατάσταση στη Σάντα Ελένα δε Ουαϊρέν είναι πολύ σοβαρή, με νυχτερινές επιδρομές και πυροβολισμούς, όπως χθες το βράδυ . Η Ουρένια είναι πρακτικά υπό πολιορκία. Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες για δράση ένοπλων παραστρατιωτικών στη Σάντα Ελένα αλλά και στην Ουρένια”, κατέληξε ο Ρομέρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις