Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απόλυτο χάος στην Λιβύη: Εκατοντάδες μετανάστες διέφυγαν από κέντρο κράτησης

Απόλυτο χάος στην Λιβύη: Εκατοντάδες μετανάστες διέφυγαν από κέντρο κράτησης

Εκατοντάδες μετανάστες διέφυγαν από ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη της Λιβύης, καθώς μαίνονται οι μάχες μεταξύ αντίπαλων φατριών στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε ένας εργαζόμενος σε διεθνή υπηρεσία αρωγής. Είχε προηγηθεί η μαζική απόδραση κρατουμένων από φυλακή της Τρίπολης, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο χάος και τον πανικό που επικρατεί στην χώρα.

Ένας εκπρόσωπος της λιβυκής υπηρεσίας καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, διέψευσε ότι οι άνθρωποι αυτοί διέφυγαν. Σύμφωνα όμως με την πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έως και 1.800 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν φύγει από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στον δρόμο του αεροδρομίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA, διεθνώς αναγνωρισμένη) λόγω των μαχών που μαίνονται από τις 27 Αυγούστου κοντά στην πρωτεύουσα, περισσότερες από 1.800 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί.

Μετά από μια σύντομη διακοπή, λίγων ωρών, οι συγκρούσεις ξανάρχισαν σήμερα το μεσημέρι στα νότια της Τρίπολης, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει μια σύνοδος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην οποία έχουν προσκληθεί “όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές”. Μια εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Σαουσάν Γόσεχ, επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί αυτή η σύνοδος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού ακριβώς και ποιοι θα συμμετέχουν. Οι συνομιλίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Το υπουργείο Υποθέσεων Εκτοπισμένων της GNA ανέφερε ότι 1.825 οικογένειες έχουν φύγει από την Τρίπολη και έχουν καταφύγει σε γειτονικά χωριά ή σε πιο ασφαλείς συνοικίες. Περίπου το ένα τρίτο των οικογενειών που έχουν παγιδευτεί λόγω των μαχών αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί φοβούνται ότι οι ένοπλοι θα τα λεηλατήσουν. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια, τρόφιμα και νερό, τόνισε το υπουργείο που έκανε επίσης λόγο για επιθέσεις εναντίον διασωστών και “κλοπές” ασθενοφόρων. Δεν διευκρινίστηκε ποια πλευρά ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις.

Στις μάχες αυτές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες ομάδες ενόπλων που έφτασαν από την Ταρχούνα και τη Μιζουράτα με τοπικές οργανώσεις που, θεωρητικά, ελέγχονται από την GNA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις