Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Απομονωμένος σε καταφύγιο ο Άσαντ – “Κόπηκε” οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας

Άσαντ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μετά την κλιμάκωση της έντασης και τις απειλές των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιθέσεις, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ διέφυγε σε ρωσικό καταφύγιο στη βάση Khmeimim.

Η είδηση αποκαλύφθηκε από το Baghdad Post που αναφέρει ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ βρίσκεται σε ένα χώρο που δεν έχει παράθυρα στην αεροπορική βάση Khmeimim. Δεν υπάρχουν καθόλου Σύροι αξιωματούχοι παρά μόνο Ιρανοί.

Οι αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι οι συριακές σχέσεις διοικούνται τώρα από Ρώσους και Ιρανούς. Του απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε ώστε να μην αποκαλυφθεί το μέρος όπου κρύβεται.

Μπασάρ αλ-Άσαντ: Έφυγε από το προεδρικό μέγαρο

Νωρίτερα εντοπίστηκε να φεύγει από το προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό. Οι πηγές ανέφεραν ότι συνοδευόταν από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η είδηση έρχεται εν μέσω ισχυρισμών πως οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να χτυπήσουν τις δυνάμεις του στη Συρία.

Ο Τραμπ δεν έχει πάρει απόφαση για τη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συγκάλεσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητήσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ μετά τη φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα.

«Δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση» δήλωσε η Σάρα Σάντερς. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο Τραμπ συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εταίρους του. Το βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μη μείνει αναπάντητη». Αλλά και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι έχει «αποδείξεις» ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα. Τόνισε ωστόσο πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Θα ληφθούν σύντομα», είχε δηλώσει ο Τραμπ από την Λευκό Οίκο λίγο πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ωστόσο ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις κατήγγειλε «την απλώς αδικαιολόγητη» χρήση χημικών όπλων.

Οι Δυτικοί απειλούν τη Δαμασκό μετά τα χημικά στην Ντούμα

Ένα χρόνο μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του συριακού στρατού σε απάντηση για άλλη φερόμενη χημική επίθεση, οι Δυτικοί απειλούν τώρα να πλήξουν τη Δαμασκό, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση στη Ντούμα.

Η Ρωσία, που παραμένει σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ζήτησε από τη Δύση «να σκεφτεί σοβαρά» τις επιπτώσεις των πράξεών της, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί «κλιμάκωση».

Εξάλλου την Πέμπτη ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πολέμου».

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Νεμπένζια απάντησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα».

Το θέμα της διάσκεψης ήταν «η επιθετική πολιτική κάποιων μελών του Συμβουλίου», επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής.

«Οι απειλές αποτελούν παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι μια δυτική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «πολύ επικίνδυνη διότι οι στρατιώτες μας είναι εκεί».

Μάλιστα εξήγησε ότι η Ρωσία ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Συρία σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Οι Δυτικοί δεν έχουν δικαίωμα να το παίζουν αστυνόμοι του κόσμου»

Ωστόσο την Πέμπτη ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) να «αποφύγουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου» στη Συρία. Κατήγγειλε «το τρέχον αδιέξοδο» και «την ανικανότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κανείς δεν έδωσε το δικαίωμα στους Δυτικούς ηγέτες να παίζουν τον ρόλο των αστυνομικών του κόσμου, των ερευνητών, των εισαγγελέων, των δικαστών και των δήμιων». Αυτό κατήγγειλε από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «προφανές» πως η Δαμασκός διαθέτει ακόμη χημικό οπλοστάσιο. Προσέθεσε ότι το Βερολίνο δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονές του βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Συρία. Θα ξεκινήσουν το Σάββατο να εργάζονται εκεί.

Η Σουηδία έθεσε την Πέμπτη στο τραπέζι του Συμβολίου Ασφαλείας ένα προσχέδιο ψηφίσματος. Αφορά την αποστολή στη Συρία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα από τη χώρα.

Πηγή: Τhebaghdadpost, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις