Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Απόρρητα για ακόμη 3 χρόνια τα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι

Απόρρητα για ακόμη 3 χρόνια τα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι

Ορισμένα έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι θα παραμείνουν απόρρητα για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν η εθνική ασφάλεια και οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με άλλες χώρες, όπως ανέφερε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 19.000 εγγράφων.

Στο υπόμνημά του ο Τραμπ ανέφερε ότι “συμφωνεί με τη σύσταση” του επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων (NARA) ότι είναι αναγκαίο να μην δοθούν κάποια από τα έγγραφα στη δημοσιότητα διότι η ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί “στην εθνική ασφάλεια, (τις υπηρεσίες) επιβολής του νόμου ή τις εξωτερικές υποθέσεις είναι τέτοιας βαρύτητας” που υπερέχει του δημόσιου συμφέροντος για την αποκάλυψή τους.

Η NARA σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανέφερε οτι έδωσε στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα έγγραφα συμφώνως προς τον Νόμο περί Αρχείων του Τζ.Φ. Κένεντι, του 1992, που όριζε ότι η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να συλλέξει όλα τα αρχεία που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας.

Στο υπόμνημά του ο Τραμπ σημειώνει ότι αν κάποια υπηρεσία θέλει να παραμείνουν απόρρητα τα έγγραφα και μετά το 2021 θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στη NARA και ο επικεφαλής της θα συμβουλεύσει τον πρόεδρο για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Η απόφαση του Τραμπ αναμένεται ότι θα προκαλέσει την οργή πολλών ιστορικών που υποστηρίζουν ότι η μυστικοπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης συμβάλλει στη δημιουργία πολλών θεωριών συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι.

“Η συγκάλυψη συνεχίζεται” σχολίασε στην εφημερίδα USA Today ο συγγραφέας Τζέφερσον Μόρλεϊ, ένας ερευνητής που διεξάγει μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα εναντίον της CIA ζητώντας να του δοθούν τα απόρρητα έγγραφα. “Τι να πεις; Η σαφής πρόθεση του Κογκρέσου ήταν όλο αυτό το υλικό να δημοσιοποιηθεί, με λίγες πιθανές εξαιρέσεις. Είναι πολύ απογοητευτικό. Και το ερώτημα είναι, τι κρύβουν;” διερωτήθηκε ο Μόρλεϊ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις