Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποθέωση της Μέρκελ στο Χάρβαρντ! Τρόλαρε ανελέητα τον Ντόναλντ Τραμπ

Αποθέωση της Μέρκελ στο Χάρβαρντ! Τρόλαρε ανελέητα τον Ντόναλντ Τραμπ
photo Reuters

Για την κλιματική αλλαγή μίλησε η Άνγκελα Μέρκελ στο Χάρβαρντ που γνώρισε την αποθέωση “τρολάροντας” συνέχεια τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να τον κατονομάσει.

Η κ. Μέρκελ από το βήμα του Χάρβαντ στις ΗΠΑ τόνισε πως πρέπει να “γίνει οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό” για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τόνισε πως θα καταβάλλει όλες τις δυνάμεις της ώστε να βοηθήσει”.

Οι δηλώσεις αυτές της Μέρκελ έρχονται την ώρα που η κυβέρνησή της στη Γερμανία δέχεται σωρεία επικρίσεων για το ότι καθυστέρησε να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

“Εξακολουθεί να είναι δυνατό, αλλά ο καθένας μας πρέπει να παίξει το ρόλο του και, αυτό το λέω με μια δόση αυτοκριτικής, θα πρέπει να τον παίξει καλύτερα”, πρόσθεσε στην ομιλία της, την οποία εκφώνησε κυρίως στα γερμανικά.

“Γι’ αυτόν τον λόγο κάνω οτιδήποτε μπορώ ώστε η Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050”, πρόσθεσε η 64χρονη καγκελάριος, η οποία αναγορεύτηκε επίσης επίτιμη διδάκτωρ του αμερικανικού πανεπιστημίου. Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ η ομιλία της Μέρκελ διακόπηκε πολλές φορές από χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων ενώ “χαμός” γινόταν στην κυριολεξία κάθε φορά που αναφερόταν στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να τον κατανομάσει ούτε μια φορά.

Οι σχέσεις Μέρκελ – Τραμπ δεν είναι και οι καλύτερες με την Γερμανίδα καγκελάριο να εκφράζει την λύπη της για τις επιθέσεις στο ελεύθερο εμπόριο, τα “τείχη” όλων των ειδών, τα “ψέματα που παρουσιάζονται ως αλήθειες”, χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά ονομαστικά.

“Μπορούμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις σε δύσκολα ζητήματα αν προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων” και “αν δεν ενεργούμε παρορμητικά”, υπογράμμισε, καλώντας τους φοιτητές να “μην θεωρούν κεκτημένες” τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Όσον αφορά την πορεία της στην πολιτική μετά το τέλος της θητείας της, εμφανίστηκε αινιγματική λέγοντας πως “οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τέλος σε πράγματα, προκειμένου να αισθανθούμε την μαγεία που έχουν νέα ξεκινήματα. Ποιος ξέρει τι θα μου φέρει η ζωή μετά την σταδιοδρομία μου στην πολιτική; Είναι κάτι εντελώς ανοικτό. Ένα μόνο πράγμα είναι βέβαιο: θα είναι κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο”, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις