Κόσμος

Αριθμός ρεκόρ παράτυπων μεταναστών προσπάθησε να διασχίσει τη Μάγχη

Τουλάχιστον 430 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν την Δευτέρα τη Μάγχη προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για νέο ημερήσιο ρεκόρ το οποίο σημειώθηκε την ώρα που το κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο αυστηροποίησης του συστήματος παροχής ασύλου.

Όπως μετέδωσε το BBC, σχεδόν 8.000 άνθρωποι με περίπου 345 πλοιάρια έχουν φτάσει στις ακτές της Βρετανίας από την αρχή του έτους, παρά την ανακοίνωση του Λονδίνου ότι θα κλείσει αυτή τη μεταναστευτική οδό και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Παρισιού να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον διοικητή Νταν Ο’ Μαχόνεϊ, αρμόδιο για τη «μεταναστευτική απειλή» στη Μάγχη, η Βρετανία αντιμετωπίζει «μια απαράδεκτη άνοδο του διάπλου της Μάγχης με μικρά πλοιάρια εξαιτίας της ανόδου της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη».

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα που φτάνουν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με αυτό τον επικίνδυνο διάπλου», τόνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ οι Βρετανοί βουλευτές εξετάζουν αυτή την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου.

Η Πατέλ το έχει χαρακτηρίσει «δίκαιο αλλά αυστηρό», όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το επικρίνουν. Το νομοσχέδιο έχει στόχο να αποθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση και προβλέπει τη διαφορετική αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο με βάση αν έφτασαν στη Βρετανία νομίμως ή παρατύπως.

Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη βουλή η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία έχει επίσης διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε κατά της δημιουργίας κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο εκτός Βρετανίας μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Η ίδια επεσήμανε ότι στη διάρκεια της θητείας της εξέτασε το ζήτημα και το απέρριψε για «πρακτικούς λόγους».

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση σε τέσσερα χρόνια, από έξι μήνες που είναι τώρα, την ποινή φυλάκισης για τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στη Βρετανία και να αυξηθεί σε ισόβια –έναντι 14 ετών που είναι τώρα—η ανώτατη ποινή για τους διακινητές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο δείχνει την ιδιοκτήτρια του μπαρ να φεύγει με την ταμειακή αγκαλιά λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά
Όπως αναφέρει Ιταλός δημοσιογράφος, υπάρχει ένα βίντεο και φέρεται να δείχνει την ιδιοκτήτρια του μπαρ Constellation, Τζέσικα Μορέτι, να τρέπεται σε φυγή λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η φωτιά με τα έσοδα της ημέρας
Αποτελέσματα της πυρκαγιάς και της έκρηξης που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της γιορτής της Πρωτοχρονιάς στο μπαρ «Le Constellation» στο Crans-Montana
Το Ιράν προειδοποιεί διαδηλωτές ενώ «βλέπει» ξένους πράκτορες και μισθοφόρους πίσω από τις κινητοποιήσεις
Το Ιράν εκτέλεσε άνδρα που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ ενώ η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της τεταμένης κατάστασης
Ιράν
Τραμπ: «Χωρίς την εμπλοκή μου, η Ρωσία θα είχε όλη την Ουκρανία αυτή τη στιγμή» – Συνεχίζει να γκρινιάζει για το Νόμπελ Ειρήνης
«Θυμηθείτε, επίσης, ότι μόνος μου τελείωσα οκτώ πολέμους, και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανόητα επέλεξε να μην μου δώσει το Νόμπελ Ειρήνης»
Ο Ντόναλντ Τραμπ 10