Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Αρνείται τις κατηγορίες το Πεκίνο – ‘’Καμιά διάκριση σε βάρος Αφρικανών λόγω κορονοϊού’’

Αρνείται τις κατηγορίες το Πεκίνο – ‘’Καμιά διάκριση σε βάρος Αφρικανών λόγω κορονοϊού’’

Διπλωμάτες από την Αφρική και τις ΗΠΑ εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά της Κίνας ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος Αφρικανών εξαιτίας του κορονοϊού.

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ξένοι με αφρικανικά χαρακτηριστικά στην πόλη Κουανγκτσόου (Καντόνα) υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού, τίθενται σε καραντίνα και αποτελούν αντικείμενα κακομεταχείρισης. «Δεν κάνουμε διακρίσεις στην Κίνα σε βάρος των Αφρικανών αδελφών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζιάο Λιζιάν στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το θέμα προκειμένου να πλήξουν τις σχέσεις του Πεκίνου με χώρες της Αφρικής.

Μια ομάδα πρεσβευτών αφρικανικών χωρών στο Πεκίνο απηύθυνε επιστολή προς τον Κρατικό Σύμβουλο της Κίνας Ουάνγκ Γι εφιστώντας του στην προσοχή στις διακρίσεις που υφίστανται Αφρικανοί στην Κουανγκτσόου, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, μετά την οποία το προξενείο των ΗΠΑ την πόλη εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους πολίτες.

Σε αυτήν οι ΗΠΑ συνιστούν στους Αφρικανο-αμερικανούς να αποφεύγουν τη μητροπολιτική περιοχή της Κουανγκτσόου, προειδοποιώντας πως οι αρχές της χώρας είπαν στα μπαρ και στα εστιατόρια να αρνούνται να σερβίρουν ανθρώπους «που μοιάζουν να είναι αφρικανικής καταγωγής» και ξεκίνησαν να διενεργούν υποχρεωτικά τεστ και να θέτουν σε καραντίνα όποιον έχει «αφρικανικές επαφές».

”Μεταχειριζόμαστε ισότιμα τους ξένους”

Αρνούμενος ότι γίνονται τέτοιες διακρίσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε πως η Κίνα μεταχειρίζεται ισότιμα όλους τους ξένους.

«Είναι ανεύθυνο και ανήθικο για τις ΗΠΑ να σπέρνουν τη διαφωνία», είπε ο Ζιάο. «Η προσπάθειά τους να μπουν σφήνα ανάμεσα στην Κίνα και στην Αφρική δεν θα επιτύχει ποτέ».

Η νότα των πρεσβευτών υπογραμμίζει έναν αριθμό συμβάντων, ανάμεσα στα οποία και η εκδίωξη Αφρικανών από ξενοδοχεία μέσα στη νύχτα, η κατάσχεση των διαβατηρίων τους και οι απειλές ότι θα ανακληθεί η βίζα τους, θα απελαθούν ή θα συλληφθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάνας και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Νιγηρίας συναντήθηκαν επίσης χωριστά με τον Κινέζο πρεσβευτή στις χώρες τους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις πληροφορίες για κακομεταχείριση Αφρικανών στην Κουανγκτσόου.

Ο Ζιάο δεν σχολίασε άμεσα τη νότα των πρεσβευτών, αλλά είπε πως η Γκουανγκντόνγκ παρουσίασε «νέα μέτρα» και πως το Πεκίνο εργάζεται από κοινού με τις εν λόγω αφρικανικές χώρες για την επίλυση του ζητήματος. Δεν επεξήγησε ποια είναι αυτά τα νέα μέτρα.

Έχοντας εν πολλοίς εξαλείψει τη μετάδοση του κορονοϊού μέσα στη χώρα, οι αρχές στην Κίνα ανησυχούν ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους ενός δεύτερου κύματος στην επιδημία προέρχεται από μολυσμένους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό.

Εισαγόμενα περιστατικά του ιού είναι εν πολλοίς Κινέζοι πολίτες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μάλλον παρά ξένοι. Χθες Κυριακή η Κίνα κατέγραψε 108 νέα περιστατικά — τα περισσότερα μέσα σε σχεδόν έξι εβδομάδες. Πάνω από το 90% ήταν εισαγόμενα περιστατικά, από τα οποία οι Κινέζοι που επέστρεφαν από τη Ρωσία αποτελούσαν περίπου το 50%.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις