Κόσμος

Αρνητική πρωτιά για τη Γαλλία! Παράγει τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα που μολύνουν τη Μεσόγειο

Η Γαλλία είναι η χώρα που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία 10.000 και πλέον τόνοι εναποτίθενται στη Μεσόγειο.

Αυτό αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών για τη μόλυνση στη Μεσόγειο.

Η Γαλλία έχει παράγει 4,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων το 2016, δηλαδή 66,6 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με την έκθεση. Αν και το 98%του συνόλου (4,4 εκατομμύρια τόνοι) συλλέχθηκαν, μόλις το 22% ανακυκλώθηκε. Το 2% των εναπομεινάντων πλαστικών αποβλήτων προκαλούν “τη διαφυγή 80.000 τόνων πλαστικού στη φύση”, εκ των οποίων 11.200 τόνοι “εισχωρούν στη Μεσόγειο”, υπολόγισε η περιβαλλοντική μκο.

Σύμφωνα με το WWF, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια και οι θαλάσσιες μεταφορές είναι η αιτία για το 9% της ρύπανσης αυτής στη Μεσόγειο. Οι παγίδες καβουριών, τα δίχτυα μυδιών, τα δοχεία… είναι ανάμεσα στα κατάλοιπα που βρέθηκαν”, διευκρινίζει.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ τα ποτάμια παρασύρουν το 12% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα. Οι παράκτιες δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης (79% δηλαδή 8.800 τόνοι) στη Μεσόγειο προερχόμενης από τη Γαλλία, “λόγω κυρίως μιας κακής διαχείρισης αποβλήτων και των επιπτώσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο”.

Η συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή κοντά στη Μασσαλία, τη Νίκαια και την Κορσική, κάτι που εξηγείται εν μέρει από “τον τουρισμό και τις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο”.

Άλλος παράγοντας, το σύστημα ανακύκλωσης των απορριμμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικό στις γεωγραφικές περιοχές στη Μεσόγειο. “Το ποσοστό της υγειονομικής ταφής είναι ιδιαίτερα υψηλό σε ορισμένες περιοχές”, όπως η Μασσαλία και η Κορσική, με την παρουσία απόρριψης απορριμμάτων σε ανοικτές χωματερές, αποκαλύπτει το WWF.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
1
Γερμανία: Υποχώρηση για το CDU του Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Η ακροδεξιά AfD τριπλασιάζει την εκλογική της δύναμη
Η CDU παραμένει πρώτη δύναμη αλλά με απώλειες, το SPD καταρρέει, ενώ η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1