Κόσμος

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την άδεια πώλησης ιρανικού πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ στο Ορμούζ

Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσε ότι τρία δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από άγνωστα βλήματα μέσα και κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τη γενική άδεια που επέτρεπε την πώληση ιρανικού πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δεξαμενόπλοια στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ «εντελώς απαράδεκτες» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Τεχεράνη, ενώ καμία πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Νωρίτερα, η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε ότι τρία δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από άγνωστα βλήματα μέσα και κοντά στα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες ημέρες. Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια δίοδος είναι από τις σημαντικότερες για τη μεταφορά πετρελαίου παγκοσμίως.

Παρά την πρόσφατη κλιμάκωση, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζονται. Όπως είπε, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να εργάζονται με στόχο να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, απειλούν να δοκιμάσουν το εύθραυστο «μνημόνιο συνεννόησης» που υπάρχει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, αλλά και η αντίδραση των ΗΠΑ, αυξάνουν τον φόβο για νέα αντίποινα, τα οποία θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις και να οδηγήσουν σε νέα ένταση στην περιοχή.

Επίσημη διαμαρτυρία του Κατάρ

Το Κατάρ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στην Ντόχα και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία μετά την επίθεση εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου την ώρα που έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν.

Το εμιράτο κατηγορεί για την επίθεση την Τεχεράνη.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι παρέδωσε διπλωματική διακοίνωση στον αναπληρωτή πρέσβη του Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, να αποφύγει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και τον παγκόσμιο ενεργειακό ανεφοδιασμό» ζητώντας ταυτόχρονα «εξηγήσεις για την επίθεση αυτήν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε επίσης την επίθεση σε σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο και κάλεσε το Ιράν να σταματήσει αμέσως «πρακτικές που απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοΐα» και τον ενεργειακό ανεφοδιασμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να πουλήσει τους F-35 στην Τουρκία: Οι αντιδράσεις και τα εμπόδια για την άρση των κυρώσεων
Βουλευτές του Κογκρέσου ζητούν να μην επιτραπεί η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία - Αντίθετος και ο Νετανιάχου που μιλά για αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ 7
Δικαστική ήττα για τον πρίγκιπα Χάρι: Απορρίφθηκε η αγωγή κατά της Daily Mail – «Η απόφαση αποτελεί “πλήρες και προφανές κουκούλωμα”»
Ο πρίγκιπας Χάρι υπέστη σημαντική ήττα στη δικαστική του διαμάχη με την εκδοτική εταιρεία της Daily Mail, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του...
Πρίγκιπας Χάρι
Μακρόν: Η Γαλλία θα επιστρέψει στη Συρία περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ που είχε κατασχέσει από την οικογένεια Άσαντ
Το Παρίσι επανεξετάζει τη συνεργασία του με τη Συρία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει υποστήριξη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
Εμανουέλ Μακρόν
Σοκ στο Μαρόκο: Πέντε γυναίκες καταγγέλλουν τον καθολικό αρχιεπίσκοπο του Ραμπάτ για σεξουαλική κακοποίηση
Σε γραπτή μαρτυρία μιας γυναίκας αναφερόταν ότι ο καρδινάλιος έκανε «απρεπείς χειρονομίες», μεταξύ αυτών ήταν και μια «προσπάθεια να την πλησιάζει σωματικά», σαν απόπειρα να την αγκαλιάσει
Ο καρδινάλιος Cristobal Lopez Romero