Σάββατο, 25 Μαΐ
27oC Αθήνα

«Αρπάχτηκαν» ο Σουλεϊμάν Σοϊλού με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

«Αρπάχτηκαν» ο Σουλεϊμάν Σοϊλού με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Σε… «θερμό επεισόδιο» εκτυλίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού με την Γερμανίδα ομόλογό του, Νάνσι Φέζερ, η οποία επισκέπτεται στην Άγκυρα. Αιτία της «κόντρας» η τουρκική επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία ακόμη και η Ρωσία έχουν, ουσιαστικά, καταδικάσει την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας και βορείου Ιράκ. Μια επιχείρηση που γίνεται ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στη λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, η Νάνσι Φέζερ επανέλαβε τις θέσεις αυτές και ο Τούρκος ομόλογός της, αντέδρασε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μίλησε για αναλογική αντίδραση» της Άγκυρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αυτό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, προκάλεσε τον εκνευρισμό του Σοϊλού.

«Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία», ήταν η αντίδραση του, εμφανώς εκνευρισμένου, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση. Λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας», είπε η Νάνσι Φέζερ στην αρχική της τοποθέτηση.

Η απάντηση του Τούρκου υπουργού ήταν πως «σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένα δάσκαλό μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιοχές που ζουν».

Και δεν έμεινε αναπάντητη από την Γερμανίδα υπουργό: «Εμείς ως Γερμανία είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των θυμάτων και των συγγενών τους αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συλλυπητήριά μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη με τις αντιδράσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο των εθνών και στις οποίες προστατεύονται οι πολίτες. Φυσικά, το επισημαίνουμε».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις