Κόσμος

Άρχισαν τα όργανα! Θέλουν να φύγει ο Ζεεχόφερ

Την πόρτα της εξόδου δείχνουν σιγά σιγά μετά την πανωλεθρία της Κυριακής οι σύντροφοι του Χορστ Ζεεχόφερ. Ήδη μια πρώτη τοπική οργάνωση της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ζήτησε ο ηγέτης του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ να παραιτηθεί, μετά τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής. 

Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κρόναχ, ο Γιούργκεν Μπάουμγκερτνερ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως μολονότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης της Βαυαρίας, η οργάνωσή του ζητεί να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο του κόμματος αφού σχηματιστεί, ώστε να εξεταστεί η ανανέωση της ηγεσίας του CDU, και ιδίως «η αντικατάσταση του Χορστ Ζεεχόφερ».

Ο Μπάουμγκερτνερ τόνισε πως το κόμμα εκτιμά τη «μεγάλη επιτυχία» που είχε ο Ζεεχόφερ στην ηγεσία του κόμματος επί σειρά ετών, αλλά πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλα κάνουν τον κύκλο τους».

Η οργάνωσή του είναι της γνώμης ότι το κόμμα δεν μπορεί να παραστήσει ότι δεν συνέβη τίποτα και να συνεχίσει στην πεπατημένη, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ζεεχόφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Μέρκελ, έχει ήδη απορρίψει τις προτροπές να παραιτηθεί από την ηγεσία του CSU, αφού το κόμμα απώλεσε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στο νότιο κρατίδιο.

«Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε συζητήσεις περί αλλαγών στην ηγεσία», ξεκαθάρισε ο Ζεεχόφερ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα υποβάλει την παραίτησή του μετά το αρνητικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο τα ηγετικά στελέχη του κόμματος προφανώς διστάζουν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, τουλάχιστον μέχρι τις τοπικές εκλογές στην Έσση, σε δύο εβδομάδες.

Ο Ζεεχόφερ επέμεινε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η αντίδραση της CSU θα εξεταστούν σε βάθος τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF με τον αυτοεπεξηγηματικό τίτλο «Και τώρα τι, κ. Ζεεχόφερ;», ο επικεφαλής της CSU παραδέχθηκε ότι «το στιλ» των διαφωνιών του το καλοκαίρι με την καγκελάριο Μέρκελ για το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών ήταν λάθος, αλλά το «περιεχόμενο» των θέσεών του «ήταν σωστό».

Η σύγκρουση του Ζεεχόφερ με τη Μέρκελ λίγο έλειψε να διαλύσει την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Εξάλλου, ο Ζεεχόφερ απέρριψε την κατηγορία πως το κόμμα του έκανε στροφή στα δεξιά, πιεζόμενο από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τη συντηρητική παράταξη Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wähler).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί