Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ασφυκτικές πιέσεις των Ρεπουμπλικανών στον Μπάιντεν για το Ιράν – «Να δώσουμε σκληρή απάντηση»

Ασφυκτικές πιέσεις των Ρεπουμπλικανών στον Μπάιντεν για το Ιράν – «Να δώσουμε σκληρή απάντηση»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Αναταραχή επικρατεί στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών από την επίθεση με drone στη στρατιωτική βάση Αλ – Τανφ στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας, με τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς να έχουν πέσει πάνω από το κεφάλι του Τζο Μπάιντεν και να του ζητούν «σκληρή απάντηση» στο Ιράν.

Πρώτος και κύριος, ο ηγέτης της Μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να κλιμακώσει την ένταση κατά του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με drone – την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ – που προκάλεσε τον θάνατο 3 στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

«Θα πρέπει να είναι σοβαρό και εξουθενωτικό το κόστος» για το Ιράν, «όχι μόνο για τους πληρεξούσιους τρομοκράτες πρώτης γραμμής, αλλά και για τους Ιρανούς χορηγούς τους που έχουν βάψει τα χέρια τους με αμερικανικό αίμα», δήλωσε ο Μιτς ΜακΚόνελ.

Κατηγορηματικός ήταν στις δηλώσεις του και ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος είπε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ κατά Ιρανών πρακτόρων εκτός της Τεχεράνης «δεν θα αποτρέψουν την ιρανική επιθετικότητα», ζητώντας «να χτυπηθούν σημαντικοί στόχοι εντός του Ιράν».

«Η μόνη απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις πρέπει να είναι τα καταστροφικά στρατιωτικά αντίποινα κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράν, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τομ Κότον για να συμπληρώσει πως «οτιδήποτε λιγότερο θα επιβεβαιώσει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι δειλός και δεν του αξίζει να ηγείται της χώρας».

Η ιστοσελίδα Axios σχολιάζει ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα θα αντιμετώπιζε έντονες επικρίσεις από πολλά μέλη του κόμματός του αν «άκουγε» τους Ρεπουμπλικανούς και προκαλούσε αντίποινα στο Ιράν στον βαθμό που του ζητούν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι.

Η βάση που «χτυπήθηκε» από το drone στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας / Reuters

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη και το Ιράκ, ως απάντηση στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων, λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Το κεφάλι του φιδιού είναι το Ιράν», είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες στο Axios το ανώτερο μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Ντον Μπέικον.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «συνεχίζει να πραγματοποιεί χτυπήματα στις δυνάμεις που δρουν για λογαριασμό του Ιράν», αλλά «το Ιράν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο αν επιτεθούμε στις δυνάμεις αυτές».

«Θα πρέπει να βρούμε έξυπνους ιρανικούς στόχους που έχουν χαμηλό κίνδυνο κατάρριψης των αεροσκαφών μας και να δώσουμε ένα ένα καλό μάθημα στο καθεστώς της Τεχεράνης», πρόσθεσε ο Ντον Μπέικον.

Με πληροφορίες από Axios

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις