Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ασία: Η περίοδος κρατά τα κορίτσια στο σπίτι λόγω των άθλιων συνθηκών στα σχολεία

Ασία: Η περίοδος κρατά τα κορίτσια στο σπίτι λόγω των άθλιων συνθηκών στα σχολεία

«Τα κορίτσια έχουν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο χάνουν αν νιώθουν ότι δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο επειδή υπάρχει έλλειψη προϊόντων προσωπικής υγιεινής ή καθαρές τουαλέτες».

Περισσότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών στη νότια Ασία δεν πηγαίνουν σχολείο όταν έχουν περίοδο, συχνά εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης σε τουαλέτες ή στην έλλειψη σερβιετών, ενώ πολλά δεν ενημερώνονται για την έμμηνο ρύση προτού φτάσουν στην εφηβεία, ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση της οργάνωσης αρωγής WaterAid και της Unicef αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες στη νότια Ασία δεν πληρούν τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ύπαρξη μίας τουαλέτας για κάθε 25 κορίτσια, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη φοίτηση για τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο.

Σε μια περιοχή του Νεπάλ μάλιστα υπάρχει μόλις μία τουαλέτα για κάθε 170 κορίτσια, τονίζεται στην έκθεση.

«Τα κορίτσια έχουν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο χάνουν αν νιώθουν ότι δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο επειδή υπάρχει έλλειψη προϊόντων προσωπικής υγιεινής ή καθαρές τουαλέτες», τόνισε ο επικεφαλής της WaterAid Τιμ Γουέινραϊτ

«Οι κυβερνήσεις πρέπει απλώς να διασφαλίσουν ότι κάθε σχολείο έχει καθαρό νερό, αξιοπρεπείς τουαλέτες και σωστή υγιεινή», πρόσθεσε.

Καμία ενημέρωση στα κορίτσια

Σύμφωνα με την έρευνα, στην περιοχή απουσιάζει και η εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση. Στη Σρι Λάνκα τα δύο τρίτα των κοριτσιών δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση σχετικά προτού αρχίσουν να έχουν περίοδο.

Αυτό μπορεί να αποβεί βλαπτικό για την περιοχή, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ταμπού για την έμμηνο ρύση, εκτίμησε η Τερέζ Μαόν, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Συχνά τα κορίτσια απευθύνονται στις μητέρες και τις δασκάλες τους για στήριξη, όμως αν εκείνες δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση και πληροφόρηση, ενδέχεται απλώς να διαιωνίσουν τα ταμπού», πρόσθεσε η Μαόν, που είναι διευθύντρια της WaterAid για την περιοχή.

«Μιαρές» οι γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου!

Κάποιοι πολιτισμοί στη νότια Ασία θεωρούν μιαρές τις γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου τους και τους απαγορεύεται η είσοδος σε ναούς, αναγκάζονται να ζουν απομονωμένες ή να αποφεύγουν συγκεκριμένα φαγητά.

Τα κορίτσια είναι συχνά θύματα κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγικότητας και πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης για την έμμηνο ρύση.

Το θέμα συζητείται πολύ σπάνια ανοικτά και η σιωπή βαραίνει τα νεαρά κορίτσια κρατώντας τα στο σκοτάδι και κάνοντάς τα θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, τονίζουν οι ακτιβιστές.

Πολλά από αυτά τελικά υποφέρουν από μολύνσεις ή ασθένειες καθώς δεν ενημερώνονται αρκετά νωρίς για τη διαδικασία της εμμήνου ρύσεως αλλά και για τις πρακτικές υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις