Κόσμος

«Αστακός» η Γενεύη για την συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν

Ακόμη και σε μια πόλη σαν τη Γενεύη, συνηθισμένη στα μεγάλα διπλωματικά γεγονότα, η συνάντηση κορφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν ανεβάζει τα πάντα… πολλά επίπεδα παραπάνω.

Περίπου 4.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και άλλα μέλη υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα το πάρκο και η βίλα La Grange, όπου Μπάιντεν και Πούτιν θα συναντηθούν για μερικές ώρες αύριο, είναι περικυκλωμένα από μεταλλικά οδοφράγματα με συρματόπλεγμα. Όλη η συνοικία και τα περίχωρά της είναι αποκλεισμένα.

A bird sits on barbed wire in front of the Jet d'Eau fountain in Lac Leman ahead of the June 16 summit between U.S. President Joe Biden and Russian President Vladimir Putin in Geneva, Switzerland, June 14, 2021. REUTERS

Φρούρια οι πρεσβείες και τα ξενοδοχεία που θα μείνουν

Τα μέτρα ασφαλείας όμως δεν περιορίζονται εκεί. Μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα η μία από την άλλη, βρίσκονται δεκάδες Ελβετοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πάει στη Γενεύη για να στηρίξουν τη διπλωματική αστυνομία, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξωτερική προστασία πολλών πρεσβειών στην πόλη.

Κοντά στην έδρα του ΟΗΕ και μερικές δεκάδες μέτρα από τη ρωσική πρεσβεία βρίσκεται το ξενοδοχείο Intercontinental, το οποίο έχει μετατραπεί σε φρούριο για να υποδεχθεί τον Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα περάσει σήμερα το βράδυ στη Γενεύη. Αντίθετα ο Πούτιν θα φτάσει στην ελβετική πόλη αύριο, λίγο πριν τη συνάντησή τους.

«Το έργο της αστυνομίας της Γενεύης είναι τιτάνιο, το έχετε παρατηρήσει. Μπορούν να βασίζονται στη στήριξη του στρατού, της αστυνομίας από άλλα καντόνια και των τοπικών τους συνεργατών», επεσήμανε ο Στεφάν Τεμέρ υποδιευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

The Jet d'Eau fountain in Lac Leman is pictured though barbed wire ahead of the June 16 summit between U.S. President Joe Biden and Russian President Vladimir Putin in Geneva, Switzerland, June 14, 2021. REUTERS

Περίπου το 95% των αστυνομικών της Γενεύης βρίσκεται επί ποδός, με 900 αστυνομικούς να έχουν φτάσει στην πόλη από άλλες περιοχές της Ελβετίας.

Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία της Ελβετίας έχει αναλάβει να συνδράμει τα εναέρια μέσα της αστυνομίας σε περίπτωση που παραβιαστεί η ακτίνα απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Γενεύη, η οποία έχει οριστεί στα 50 χιλιόμετρα. Εξάλλου έχουν τοποθετηθεί συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα τεράστια μποτιλιαρίσματα, οι αρχές της Γενεύης ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να εργαστούν από το σπίτι τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλόρωσος Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls
O Ρούμεν Ράντεφ ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2026 - Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για όγδοη φορά μέσα σε πέντε χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, votes during the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY