Κόσμος

Άθικτο το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, λένε οι FT – «Δεν λειτουργούν οι φυγοκεντρητές στο Φορντό» εκτιμά ο ΔΟΑΕ

«ΔΤο ιρανικό απόθεμα των 408 κιλών ουρανίου, εμπλουτισμένου κοντά σε επίπεδα κατασκευής όπλων, δεν ήταν συγκεντρωμένο στο Φορντό» μεταδίδουν οι Financial Times
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά τα εντυπωσιακά πλήγματα ακριβείας που κατάφεραν οι ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή (22.06.2025) στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, ειδικά στην υπόγεια υποδομή του Φορντό.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει με πάθος την «απόλυτα επιτυχημένη» επιχείρηση «Midnight Hammer», στην οποία stealth βομβαρδιστικά B-2 χτύπησαν με τις καταστροφικές βόμβες MOP τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αποτέλεσμά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σημερινό (26.06.2025) δημοσίευμα των Financial Times (FT) αναφέρει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν πως τo απόθεμα του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο μετά τα αμερικανικά πλήγματα.

Η εφημερίδα, που επικαλείται δύο πρόσωπα τα οποία ενημερώθηκαν σχετικά με προκαταρκτικές εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, λέει πως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιστεύουν πως το ιρανικό απόθεμα των 408 κιλών ουρανίου, εμπλουτισμένου κοντά σε επίπεδα κατασκευής όπλων, δεν ήταν συγκεντρωμένο στο Φορντό, μία από τις βασικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού, όταν σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα η επίθεση.

«Δεν λειτουργούν πια οι φυγοκεντρητές του Φορντό»

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι οι φυγοκεντρητές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό «δεν λειτουργούν πλέον» μετά τις αμερικανικές επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Δεδομένης της ισχύος αυτών των βομβών και των τεχνικών χαρακτηριστικών των φυγοκεντρητών, γνωρίζουμε ότι δεν είναι πλέον λειτουργικές, λόγω των κραδασμών [εννοεί τα ωστικά κύματα από τις εκρήξεις των βομβών MOP], οι οποίοι προκαλούν πολύ σημαντικές ζημιές», δήλωσε ο Γκρόσι στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio France Internationale.

«Γνωρίζω πολύ καλά το εργοστάσιο, είναι ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων, όπου πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες. Αυτό που είδαμε στις φωτογραφίες αντιστοιχεί λίγο πολύ στην αίθουσα όπου διεξάγεται ο εμπλουτισμός ουρανίου, αυτό έχει χτυπηθεί» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το Ιράν «παγώνει» την συνεργασία με τον ΔΟΑΕ

Νωρίτερα σήμερα το Ιράν ενέκρινε νομοσχέδιο για την αναστολή της συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, μετά τις δηλώσεις του Γκρόσι ότι η επιστροφή των επιθεωρητών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των στρατιωτικών επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν «κορυφαία προτεραιότητά» του.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Φρουρών, αρμόδιο όργανο να εξετάζει τη νομοθεσία στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση νομοσχεδίου υπέρ της αναστολής της συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μετά τα ισραηλινά και τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Η πρόταση που ζητεί από την κυβέρνηση την αναστολή της συνεργασίας της με τον ΔΟΑΕ εξετάστηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών και κρίνεται σύμφωνη με τις αρχές της σαρία και του Συντάγματος», δήλωσε στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, ο Χάντι Τάχαν Ναζίφ.

Το νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί στην προεδρία για τελική επικύρωση. Την Τετάρτη, η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι 221 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ένας άλλος απείχε και κανείς δεν καταψήφισε.

Το Ιράν έχει υπογράψει από το 1970 τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (TNP) που εγγυάται την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας υπό τον έλεγχο του ΔΟΑΕ.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν τόνισε χθες (25.06.2025) ότι «οι πυρηνικές μας εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αυτό είναι βέβαιο». Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι «δεν είναι πλέον λειτουργική η υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό».

«Εκτιμούμε ότι τα αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σε συνδυασμό με τα ισραηλινά πλήγματα σε άλλα στοιχεία του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, είχαν ως αποτέλεσμα η ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθυστέρησε για πολλά χρόνια», συνεχίζει η δήλωση όπως μετέδωσαν και οι «Times of Israel».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντέινα Γουάιτ από το «οκτάγωνο» στην «πρώτη εμφάνισή» του ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου - Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο τύπου «The Simpsons», στο οποίο ο Ντέινα Γουάιτ είναι εκπρόσωπος Τύπου, στο οποίο αποτυπώνεται το τι ενδέχεται να συμβεί σε μία συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
Ντέινα Γουάιτ
Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτζογκ έδωσε εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης – «Ευπρόσδεκτο το κόμμα Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνασπισμό»
«Στέκομαι με σαφή συνειδητοποίηση της βαριάς ευθύνης και του βάρους πάνω στους ώμους μου» δήλωσε ο πρώην αρχηγός του στρατού
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στέκεται δίπλα στον Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτη του κόμματος «Γιασάρ», καθώς του παραδίδει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης
Ουκρανία: Στο «σκοτάδι» 600.000 κάτοικοι μετά από ρωσική επίθεση – Γεννήτριες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιεί ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας , έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί γεννήτριες έκτακτης ανάγκης για την ψύξη πυρηνικού καυσίμου
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
Ισραήλ: Το αραβικό κόμμα Ράαμ θα στηρίξει κυβέρνηση υπό τον Γκάντι Άιζενκοτ – Ο στρατιωτικός που ετοιμάζεται να «εκθρονίσει» τον Νετανιάχου
Η απώλεια του γιου του στη Γάζα ενίσχυσε την απόφασή του να παραμείνει ενεργός στην πολιτική - Εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ισραηλινής καταγωγής Μιζραχί
Ο Γκάντι Άιζενκοτ
Μακελειό στην Πολωνία: Η στιγμή που τραυματισμένος αστυνομικός ακινητοποιεί τον δράστη της επίθεσης με τους 6 νεκρούς
Από την ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 16 έχουν τραυματιστεί - Νωρίτερα είχε σκοτώσει στον ύπνο τους τους γονείς και την αδερφή του - Οι ερευνητές, που εκτιμούν ότι ο 25χρονος έδρασε μόνος του -
Η στιγμή που αστυνομικός αφοπλίζει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης στην Κρακοβία 16