Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αυστραλία: Δικάζεται αστυνομικός για φόνο 19χρονου Αβορίγινα – Πυροβόλησε εξ επαφής

Αυστραλία: Δικάζεται αστυνομικός για φόνο 19χρονου Αβορίγινα – Πυροβόλησε εξ επαφής
Reuters Αρχείο

Άρχισε στην Αυστραλία η δίκη 30χρονου αστυνομικού για τον φόνο ενός 19χρονου Αβορίγινα. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο νεαρός πυροβολήθηκε «εξ επαφής».

Σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Αυστραλία, ο 30χρονος Ζάκαρι Ρολφ κατηγορείται για τον φόνο του Κουμεντζάι Γουόκερ, ο οποίος σκοτώθηκε με τρεις σφαίρες που δέχθηκε κατά τη σύλληψή του. Ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος.

Αν ο Ρολφ κριθεί ένοχος για τον φόνο του 19χρονου, θα είναι ο πρώτος αστυνομικός που θα καταδικαστεί για τον φόνο ενός Αβορίγινα υπό κράτηση.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με την επιλογή ενόρκων και στη συνέχεια ο εισαγγελέας έκανε την εναρκτήρια αγόρευση.

Η δίκη διεξάγεται στο Ντάργουιν, περίπου 1.500 χιλιόμετρα μακριά από την απομακρυσμένη πόλη στην οποία σκοτώθηκε ο Κουμεντζάι Γουόκερ στις 9 Νοεμβρίου του 2019.

Ο αστυνομικός είχε πάει από την Άλις Σπρινγκς μαζί με συναδέλφους του για να συλλάβει τον Γουόκερ, ο οποίος ζούσε στην απομακρυσμένη κοινότητα Αβορίγινων του Γιουέντουμου, για καταγγελλόμενη παραβίαση εγγύησης.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Ρολφ και ένας άλλος αστυνομικός μπήκαν σε σπίτι για να τον συλλάβουν και του είπαν να βάλει τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Αντί γι’ αυτό, ο νεαρός φέρεται ότι τραυμάτισε τον αστυνομικό στον ώμο με ένα ψαλίδι και ότι ξέσπασε πάλη, κατά την οποία ο Ρολφ πυροβόλησε τρεις φορές τον Γουόκερ.

Ο έφηβος πέθανε εκείνη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα του Γιουέντουμου και τέσσερις ημέρες αργότερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον αστυνομικό για φόνο.

Αυστραλία: «Παράνομοι πυροβολισμοί» του αστυνομικού

Τη Δευτέρα (07.02.2022) κατά την έναρξη της δίκης, ο εισαγγελέας Φίλιπ Στρίκλαντ δήλωσε στους ενόρκους ότι σκοπεύει να αποδείξει ότι ο δεύτερος και ο τρίτος πυροβολισμός – που ρίφθηκαν με διαφορά 0,5 του δευτερολέπτου «εξ επαφής» – σκότωσαν τον Κουμεντζάι Γουόκερ και ότι ήταν παράνομοι.

Ο Στρίκλαντ σημείωσε ότι οι δύο αυτοί πυροβολισμοί δεν αιτιολογούνται καθώς ο Γουόκερ είχε ήδη «τεθεί υπό έλεγχο» από τον συνάδελφο του Ρολφ.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, διεξάγεται την ώρα που αυξάνονται οι φωνές που εκφράζουν ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό Αυστραλών αυτοχθόνων που χάνουν τη ζωή τους, ενώ βρίσκονται υπό κράτηση.

Περισσότεροι από 500 Αβορίγινες και κάτοικοι των νησιών του Πορθμού Τόρες έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από το 1991, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία, οι 11 από τους οποίους τους τελευταίους επτά μήνες.

Παρά τις δημόσιες έρευνες και τις δίκες που αφορούσαν παρόμοιες υποθέσεις, κανένας Αυστραλός αστυνομικός δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για τον φόνο ενός αυτόχθονα υπό κράτηση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις