Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Αυστραλία: Νεοναζί απείλησε Αβορίγινα γερουσιαστή – Οργή στη χώρα 9 ημέρες πριν το δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες

Αυστραλία: Νεοναζί απείλησε Αβορίγινα γερουσιαστή – Οργή στη χώρα 9 ημέρες πριν το δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οργή προκαλεί στην Αυστραλία το βίντεο που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ και δείχνει έναν νεοναζί να απειλεί μια Αβορίγινα γερουσιαστή, λίγες ημέρες πριν διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών της χώρας.

Η Λίντια Θορπ, η ανεξάρτητη γερουσιαστής της Αυστραλίας με καταγωγή από τους Αβορίγινες, έγινε στόχος μίσους από τον νεοναζί, ο οποίος φορούσε μαύρη κουκούλα και έκαψε μια σημαία του αυτόχθονου λαού της χώρας ενώ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά και να την απειλεί ανοιχτά.

Η ίδια ήταν οργισμένη σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε, λέγοντας ότι «δεν θα κρυφτώ τις επόμενες 9 ημέρες», δηλαδή μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα. «Θα μαθαίνετε νέα μου και θα με βλέπετε, δεν φοβάμαι», είπε και πρόσαψε στον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι και στην αστυνομία ότι δεν την προστάτευσαν.

«Ο πρωθυπουργός στέλνει γα@@@@ους φασίστες να με κυνηγήσουν», ακούγεται να δηλώνει η Λίντια Θορπ, η οποία ωστόσο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης κατά του νεοναζί.

Από τη μεριά της, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Κλερ Ο’Νιλ χαρακτήρισε το βίντεο «απεχθές» και κατηγόρησε ακραίες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούν το δημοψήφισμα για να ξεσηκώσουν τους υποστηρικτές τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είδε το βίντεο και δήλωσε ότι «μόλις το δεις δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Είναι φρικτό κάποιος να δηλώνει με τις πράξεις και τα λόγια του νεοναζί, να δείχνει τέτοια έλλειψη σεβασμού».

Το δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αυστραλίας

Οι Αυστραλοί θα ψηφίσουν στις 14 Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα για μεταρρύθμιση που προτείνει την αναγνώριση στο Σύνταγμα των αυτόχθονων πληθυσμών ως των πρώτων κατοίκων της ηπείρου και θα δημιουργήσει πλαίσιο που θα επιτρέπει σε αυτούς να έχουν φωνή στο κοινοβούλιο για τους νόμους που τους αφορούν.

Η Λίντια Θορπ αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση αυτή, λέγοντας ότι θα έχει μικρή επίδραση και έχει καλέσει την κυβέρνηση να δράσει πρώτα για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες, όπως ο μεγάλος αριθμός θανάτων Αβορίγινων στη φυλακή.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναγνώριση των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Πορθμού Τόρες μειώθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς σε περίπου 40% του εκλογικού σώματος.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε την Τρίτη για την ανάρτηση του βίντεο στο X (πρώην Twitter) και ότι επικοινώνησε με την πλατφόρμα για να το αφαιρέσει. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα και «δεν θα υπάρξει κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό στο στάδιο», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Οι καταγγελίες για ρατσισμό σε βάρος Αβορίγινων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Κρις Κούνιν, καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, ο οποίος ηγείται προγράμματος γι’αυτά τα περιστατικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις