Κόσμος

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Σκοτ Μόρισον – Παραιτήθηκε ο Τέρνμπουλ

Ακόμη μια πολιτική κρίση έφερε αλλαγή ηγεσίας στην Αυστραλία, με τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ να παραιτείται και τον Σκοτ Μόρισον να τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία της χώρας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τέρνμπουλ έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων και μοιραία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Πλέον, στην Αυστραλία “ξημερώνει” η εποχή του Σκοτ Μόρισον, που είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς κέρδισε την εσωκομματική διαμάχη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπεσε “θύμα” εσωκομματικού “πραξικοπήματος”, με τον πρώην (πια) υπουργό Οικονομικών και τον διαδέχεται στην ηγεσία των Φιλελευθέρων. Ο Μόρισον επικράτησε οριακά του “αντάρτη” Πίτερ Ντάτον, λαμβάνοντας 45 ψήφους έναντι 40 του αντιπάλου του. Ο Μόρισον (υπουργός στην κυβέρνηση Τέρνμπουλ) στήριξε ουσιαστικά τον απερχόμενο πρωθυπουργό και “βγήκε μπροστά” όταν ήταν σαφές ότι ο Τέρνμπουλ θα έχανε την ηγεσία του κόμματος από τον Ντάντον.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», τόνισε ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

turnbull
Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ – Φωτογραφία Reuters

Η αλλαγή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αυστραλία σημαίνει πως θα γίνουν νέες εκλογές για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του στη βουλευτική έδρα του Σίδνεϊ. Σε περίπτωση ήττας των Φιλελεύθερων, το κυβερνών κόμμα χάνει την πλειοψηφία.

Ο Μόρισον θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Η θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες. Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον.

Μένει να φανεί αν η νίκη του Μόρισον θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο Σκοτ Μόρισον μεγάλωσε σε παραθαλάσσιο προάστιο του Σίδνεϊ. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός διοικητής και σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης. Σε παιδική ηλικία πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι 50 ετών. Στα 21 του χρόνια παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το σχολείο, Τζένι και απέκτησαν δυο κόρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και sbs.com.au

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 12
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ