Κόσμος

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Σκοτ Μόρισον – Παραιτήθηκε ο Τέρνμπουλ

Ακόμη μια πολιτική κρίση έφερε αλλαγή ηγεσίας στην Αυστραλία, με τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ να παραιτείται και τον Σκοτ Μόρισον να τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία της χώρας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τέρνμπουλ έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων και μοιραία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Πλέον, στην Αυστραλία “ξημερώνει” η εποχή του Σκοτ Μόρισον, που είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς κέρδισε την εσωκομματική διαμάχη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπεσε “θύμα” εσωκομματικού “πραξικοπήματος”, με τον πρώην (πια) υπουργό Οικονομικών και τον διαδέχεται στην ηγεσία των Φιλελευθέρων. Ο Μόρισον επικράτησε οριακά του “αντάρτη” Πίτερ Ντάτον, λαμβάνοντας 45 ψήφους έναντι 40 του αντιπάλου του. Ο Μόρισον (υπουργός στην κυβέρνηση Τέρνμπουλ) στήριξε ουσιαστικά τον απερχόμενο πρωθυπουργό και “βγήκε μπροστά” όταν ήταν σαφές ότι ο Τέρνμπουλ θα έχανε την ηγεσία του κόμματος από τον Ντάντον.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», τόνισε ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

turnbull
Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ – Φωτογραφία Reuters

Η αλλαγή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αυστραλία σημαίνει πως θα γίνουν νέες εκλογές για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του στη βουλευτική έδρα του Σίδνεϊ. Σε περίπτωση ήττας των Φιλελεύθερων, το κυβερνών κόμμα χάνει την πλειοψηφία.

Ο Μόρισον θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Η θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες. Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον.

Μένει να φανεί αν η νίκη του Μόρισον θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο Σκοτ Μόρισον μεγάλωσε σε παραθαλάσσιο προάστιο του Σίδνεϊ. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός διοικητής και σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης. Σε παιδική ηλικία πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι 50 ετών. Στα 21 του χρόνια παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το σχολείο, Τζένι και απέκτησαν δυο κόρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και sbs.com.au

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τόμας Μαρκλ: Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη του πατέρα της Μέγκαν – Οι καταγγελίες του γιου του και τα ευρήματα φρίκης στις αποθήκες σε Μεξικό και Φιλιππίνες
Γυμνές φωτογραφίες, υλικό κακοποίησης παιδιών, VHS και Dark Web στη σκιά της θυελλώδους σχέσης με τη Μέγκαν Μαρκλ - Σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι ο 82χρονος
Η Μέγκαν Μαρκλ με τον πατέρα της Τόμας
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 158