Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αυστραλία: Στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας η δημοτικότητα του Σκοτ Μόρισον

Αυστραλία: Στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας η δημοτικότητα του Σκοτ Μόρισον
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έπεσε το ποσοστό της δημοτικότητας του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian».

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η ικανοποίηση των πολιτών της Αυστραλίας για την απόδοση του Σκοτ Μόρισον μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 39% τον Ιανουάριο, την ώρα που ο ίδιος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον απόηχο της διαχείρισης του κύματος εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον της COVID-19, μόλις μερικούς μήνες από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό της δημοτικότητας του Αυστραλιανού πρωθυπουργού από τον Μάρτιο του 2020, τότε που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για την αντίδρασή του απέναντι στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Από τότε, το ποσοστό της δημοτικότητας του Μόρισον κατέγραψε ρεκόρ ανόδου, μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστραλίας και την ανακοίνωση αρκετών προγραμμάτων οικονομικής υποστήριξης για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τα lockdown για την COVID-19, τα οποία βοήθησαν στην αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Ωστόσο, σήμερα, η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα των κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, με τα περιστατικά να έχουν αυξηθεί τόσο, που έχουν κατακλείσει τα νοσοκομεία και δοκιμάζουν την αντοχή των υγειονομικών υποδομών. Επίσης, έχουν προκύψει και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τα οποία έχουν ως συνέπεια, να υπάρχουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, προκαλώντας τον εκνευρισμό των πολιτών της Αυστραλίας.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη στη συντηρητική κυβέρνηση του συνασπισμού του Μόρισον μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 που ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του, από μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σε κομματικές γραμμές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Φιλελεύθερου-Εθνικού Κόμματος εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων με ποσοστά 44%-56% έναντι των ποσοστών 47%-53% που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Αν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αναχθεί σε μία υπόθεση διεξαγωγής εκλογών, το κεντρο-αριστερό Εργατικό Κόμμα θα νικούσε με «μία μεγάλη πλειοψηφία» όπως έδειξε η ίδια δημοσκόπηση, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχανε περισσότερες από 25 έδρες, με μία διακύμανση ποσοστού 7% επί των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2019.

Ο Μόρισον, πρέπει να προκηρύξει τη διεξαγωγή ομοσπονδιακών εκλογών μέχρι το Μάιο, ενώ προηγείται ακόμη του βασικού αντιπάλου του, ηγέτη των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζε με τη διαφορά να καταγράφεται τώρα στο 43%-41%, έναντι του ποσοστού 45%-36% υπέρ του Μόρισον, τον προηγούμενο μήνα.

Για πρώτη φορά, το Εργατικό Κόμμα καταγράφηκε ως το καλύτερο κόμμα για να οδηγήσει τη χώρα εκτός της πανδημίας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις