Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Αυστραλία: Υπό έλεγχο η μεγαλύτερη φωτιά! Εικόνες από δορυφόρο που συγκλονίζουν

Αυστραλία: Υπό έλεγχο η μεγαλύτερη φωτιά! Εικόνες από δορυφόρο που συγκλονίζουν
Φωτογραφία Reuters

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες στην Αυστραλία τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα, που μαινόταν ανεξέλεγκτη εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Η εξέλιξη αυτή αλλά η πρόβλεψη πως έρχονται βροχές, δημιουργούν ελπίδες πως ίσως ο πύρινος εφιάλτης οδεύει προς το τέλος του.

Η φωτιά που τέθηκε υπό έλεγχο ήταν η μεγαλύτερη που καταστρέφει εδώ και μήνες στη χλωρίδα και την πανίδα στην Αυστραλία. Οι πυροσβέστες στη Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσαν σήμερα (13.01.2020) ότι επιτέλους κατάφεραν να περιορίσουν την τεράστια πυρκαγιά που μαινόταν εκτός ελέγχου στην ορεινή περιοχή Γκόσπερς, βορειοδυτικά του Σίδνεϊ.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς δήλωσε ότι «μένει μία μικρή περιοχή», όμως «η πρόβλεψη για περιορισμό (της πυρκαγιάς) είναι ελπιδοφόρα».

Click4more Πάνω από 1 δισ. ζώα έχουν καεί στην Αυστραλία! Ξεκληρίζονται πληθυσμοί κοάλα

Αυτή η τεράστια πυρκαγιά που μαινόταν σε εθνικό πάρκο της Αυστραλίας κατέκαψε μία περιοχή τρεις φορές το μέγεθος του Λονδίνου.

Εξάλλου η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει έως και 50 χιλιοστά βροχής για την εβδομάδα αυτή σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, κάτι που θα προσφέρει ανακούφιση έπειτα από μήνες ξηρασίας.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, αυτό θα είναι «τα δώρα μας για τα Χριστούγεννα, την επέτειό μας, τον αρραβώνα, τον γάμο και την αποφοίτησή μας όλα σε ένα. Ας το ελπίσουμε», σχολίασε ο Φιτζσίμονς.

Δεκάδες άλλες πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο.

Click4more Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μόρισον μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

Στο μεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν τις φωτιές στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην περιοχή ανατολικά του Ίντεν, στη Νέα Νότια Ουαλία.

Συγκεντρώνουν χρήματα για την Αυστραλία

Οι φωτιές συνδέονται με την αυξημένη ξηρασία που γνωρίζει η Αυστραλία τα τελευταία χρόνια και επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Προκάλεσαν μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη, με τις δωρεές με στόχο την υποστήριξη των κατοίκων αλλά και των ζώων που επλήγησαν να ρέουν.

Η πανίδα και η χλωρίδα της Αυστραλίας, που θεωρούνται μοναδικές παγκοσμίως, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί, επιπλέον των χιλιάδων δέντρων και θάμνων που καταστράφηκαν.

Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον Ερυθρό Σταυρό και τα άγρια ζώα. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Alice Cooper, η Ολίβια Νίουτον –Τζον και οι Queen.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις