Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Αυστρία: 25 χρόνια από την είσοδό της στην Ε.Ε υπό την προεδρία… της Ελλάδας

Αυστρία: 25 χρόνια από την είσοδό της στην Ε.Ε υπό την προεδρία… της Ελλάδας

Μία ιδιαίτερη σημαντική επέτειος για την πορεία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τιμάται σήμερα, τα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, υπό την Προεδρία την οποία ασκούσε τότε στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, η Ελλάδα, η οποία είχε φέρει σε θετικό πέρας την τελευταία και αποφασιστική φάση των εξαιρετικά δύσκολων, όπως χαρακτηρίζονταν, ενταξιακών συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Πριν το αίσιο τέλος, η αυστριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Άλοϊς Μοκ διαπραγματευόταν επί 70 «εξαιρετικά κρίσιμες» ώρες με τους εκπροσώπους της ΕΕ, που είχαν επικεφαλής τους τον τότε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ απένειμε μήνες αργότερα σε λαμπρή τελετή στη Βιέννη στον Θεόδωρο Πάγκαλο την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αυστριακής Δημοκρατίας, σε αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο ρόλος του Θεόδωρου Πάγκαλου

Σχολιάζοντας τις φήμες που ήθελαν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ –και όχι τον Θεόδωρο Πάγκαλο– να έχει παίξει τον αποφασιστικό ρόλο στην θετική κατάληξη των αυστριακών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος (1986-1997) Φραντς Βρανίτσκι είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ στη Βιέννη: «Μεταξύ άλλων, ήταν παρών εκεί και ο κύριος Κλάους Κίνκελ».

Ο επόμενος σημαδιακός σταθμός της ενταξιακής πορείας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επίσης καθαρό άρωμα Ελλάδας, καθώς, στις 24 και 25 Ιουνίου του 1994 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 15 (πλέον) χωρών-μελών της Ένωσης, υπέγραφαν, υπό την σκέπη της ελληνικής Προεδρίας, στην Κέρκυρα, τις συμφωνίες ένταξης των τριών νέων χωρών-μελών, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Είχε προηγηθεί, την 12η Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, το «Ναι», και μάλιστα σε ποσοστό 66,6% και συμμετοχή πάνω από 80%, με το οποίο είχαν απαντήσει οι πολίτες στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε εκείνη την ημέρα στην Αυστρία ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, που ο πρώην καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι –ο αποκαλούμενος «Καγκελάριος της ένταξης»– θεωρεί έως σήμερα ως «ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό» στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Ένταξη την 1η Ιανουαρίου του 1995

Τερματικός σταθμός αυτής της ενταξιακής πορείας υπήρξε η επίσημη πλέον ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1995, ένταξη την οποία σήμερα εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να θεωρούν θετική για την χώρα τους, αλλά και για τους ίδιους προσωπικά, στην πλειονότητα τους οι Αυστριακοί πολίτες, έπειτα από διάφορες διακυμάνσεις, με αρνητικές τοποθετήσεις τους, που είχαν καταγραφεί σε δημοσκοπήσεις στο παρελθόν.

Τιμώντας την 25η επέτειο της ολοκλήρωσης των αυστριακών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο νυν ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεξιώθηκε στο Μέγαρο της Καγκελαρίας στη Βιέννη μία σειρά από τους συντελεστές της. Μεταξύ άλλων, την χήρα του εκλιπόντα υπουργού Εξωτερικών Άλοϊς Μοκ και τον τότε υπουργό Οικονομίας και μετέπειτα Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ενώ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απουσίαζαν ο τότε Καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι και η τότε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπριγκίτε Έντερερ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις