Κόσμος

Αυστρία: Αποφυλακίζεται ο πιο γνωστός νεοναζί της χώρας

Έπειτα από έκτιση της ποινής κάθειρξης επτά ετών και εννέα μηνών που του είχε επιβληθεί για ναζιστική δραστηριοποίηση, αποφυλακίζεται τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ο θεωρούμενος ως γνωστότερος στην Αυστρία νεοναζί, ο 60χρονος Γκότφριντ Κιούσελ, όπως μετάδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Κιούσελ είχε καταδικαστεί βάσει του αυστριακού νόμου περί ναζιστικής δραστηριοποίησης, για την ίδρυση και λειτουργία επί δύο χρόνια εξτρεμιστικής διαδικτυακής ιστοσελίδας με ρατσιστική, ξενοφοβική αρθρογραφία και γενικότερα περιεχομένου υποκίνησης φανατισμού και μίσους.

Αρχικά ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη εννέα ετών, ποινή που αργότερα μειώθηκε από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης σε επτά χρόνια και εννέα μήνες, ποινή που εξέτισε τελικά πλήρως.

Αιτήματά του στο παρελθόν, για πρόωρη αποφυλάκισή του, είχαν απορριφθεί με το αιτιολογικό πως εξακολουθεί να ισχύει η επικινδυνότητά του, “καθώς πρόκειται για ηγετική φυσιογνωμία της αυστριακής νεοναζιστικής σκηνής”.

Ο Γκότφριντ Κιούσελ είχε καταδικαστεί για ναζιστική επαναδραστηριοποίηση, για παραβίαση δηλαδή του αποκαλούμενου “Νόμου Απαγόρευσης”, που είχε θεσπίσει αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, η πρώτη αυστριακή κυβέρνηση και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (ΣΣ από … “απλή” συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ
Γκάντι Άιζενκοτ: Ο στρατηγός που απειλεί να «ρίξει» τον Νετανιάχου στο Ισραήλ – Έχασε τον γιο του στη Γάζα, τον χλευάζουν για τα αγγλικά του
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού εξελίσσεται σε ισχυρό διεκδικητή της πρωθυπουργίας, καθώς η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου καταρρέει στον δρόμο προς τις κάλπες του φθινοπώρου
Γκάντι Άιζενκοτ
Ντόναλντ Τραμπ: «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει αλλά οι εταιρείες δεν τις μειώνουν στην αντλία, εξαπατούν τους πελάτες»
«Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν μειώνουν τις τιμές τους στην αντλία ανάλογα με τις κατακόρυφα χαμηλότερες τιμές που πληρώνουν για το πετρέλαιο», παραπονέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ