Κόσμος

Αυστρία: Αποστολή στρατού στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων

Την πρόθεση της Αυστρίας να συμμετάσχει σε μία "πολιτικο-στρατιωτική" αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανακοινώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", ο νέος Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Απαιτείται ένα κοινό ευρωπαϊκό δυναμικό επιτήρησης και αυτό θα μπορούσε να ήταν μία αποστολή της ΕΕ με πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιώτες, αναφέρει ο Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος συμμετέχει σήμερα για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος της χώρας του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ “μιας δομής σαφώς υπό κοινοτική διοίκηση” στην επιχείρηση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπου θα συμμετείχαν και στρατιώτες από την Αυστρία, η οποία, όπως ο ίδιος αναφέρει, έχει ήδη δηλώσει τη συμμετοχή 100 Αυστριακών υπαλλήλων στην Frontex, 50 από τους οποίους προέρχονται από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις.

Στη συνέντευξή του στην “Κουρίρ” ο νέος Αυστριακός υπουργός Άμυνας υποστηρίζει την εξέλιξη μιας κοινής στρατηγικής ασφάλειας των χωρών της ΕΕ, καθώς, όπως σημειώνει, η ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει ποια συμφέροντα στον τομέα τη ασφάλειας προτίθεται να ακολουθήσει στην παγκόσμια συγκυρία.

Υπονοώντας το καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, δηλώνει πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν τίθεται θέμα ένταξης της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ανέλαβε πριν από δύο εβδομάδες νέος υπουργός Άμυνας, μετά το μερικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης λόγω της υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του έως τώρα υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρούντολφ Χούντσντορφερ.

Ο κ. Ντόσκοτσιλ είχε διατελέσει, μέχρι πρόσφατα, αστυνομικός διευθυντής στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ στα σύνορα με την Ουγγαρία, έχοντας αντιμετωπίσει – κατά γενική ομολογία – με επιτυχία το πρόβλημα με τις έντονες εκεί προσφυγικές ροές το περασμένο φθινόπωρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Εντάλματα σύλληψης για διαφθορά κατά προσώπων που συνδέονται με το τουριστικό σχέδιο της οικογένειας Τραμπ
Από τους 20 ανθρώπους που καταζητούνται, τέσσερις συνελήφθησαν το Σάββατο (13/6/26), ανακοίνωσε η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο τουριστικό σχέδιο του Κούσνερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες στο εργοτάξιο στο υπό κατασκευή θέρετρο του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ
Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κατά ενός σχεδιαζόμενου πολυτελούς θέρετρου που υποστηρίζεται από μια εταιρεία που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ
Protesters who say their land has been taken unjustly, tear down the fence where a tourist resort is to be built by the Adriatic coast, in Rrjoll, near Shkodra, Albania, June 13, 2026. REUTERS/Florion Goga